V Praze začíná výstava World Press Photo

Nejlepší novinářské fotografie se představí v pražském Karolinu na výstavě World Press Photo. Slavnostně bude zahájena večer v 18. hodin, pro veřejnost pak bude přístupna od pátku 18. září. Expozice je sestavena z vítězných snímků soutěže, do které se přihlásilo rekordních 5508 fotografů ze 124 zemí světa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

World Press Photo

World Press Photo | Foto: Pavel Novák

Odborná porota vybírala z více než 96 tisíc snímků a nakonec ocenila šest desítek autorů. Nebyl mezi nimi žádný z 36 českých účastníků.

Vítězné snímky tradičně zachycují výrazné události loňského roku, například konflikt mezi Ruskem a Gruzií, cyklon v Barmě či letní olympiádu v Pekingu. Absolutním vítězem posledního ročníku soutěže se stal Anthony Suau ze Spojených států, který pro časopis Time vyfotografoval ozbrojeného amerického policistu zasahujícího v domě dlužníka.

"Nejdůležitějšími tématy jsou především imigrace a ozbrojené konflikty, které proběhly ve světě v roce 2008. Bude zde akcentován také hladomor a různé válečné konflikty v Africe. Zajímavá bude i doprovodná menší výstava vítěze Ceny Prahy Jeana Revillarda, který se právě imigrací zabývá," přiblížila náplň výstavy pořadatelka Michaela Kindlová.

Výstava putuje po světě v celkem 15 kopiích. Ve stejné době jako návštěvníci v Praze ji díky tomu uvidí například obyvatelé Mexika, Buenos Aires nebo Montrealu.

Návštěvníci výstavy si budou moci oceněné snímky v prostorách Karolina prohlédnout do pátku do 11. října.

Alena Adámková, Kristýna Blümelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme