Ve Francii má premiéru "Aféra Farewell"

Ve Francii se začal promítat pozoruhodný špionážní film. Aféra Farewell je politický thriller z období osmdesátých let a odehrává se v Moskvě. Ve snímku, inspirovaném skutečnou špionážní aférou, se v jedné z rolí představí také Emir Kusturica.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Emir Kusturica

Emir Kusturica | Foto: Wikimedia Commons

Všechno začíná v momentě, kdy se člen KGB Sergej Grigorjev seznámí v Moskvě s Francouzem Pierem Fromentem a vyzradí mu důvěrné informace. Ty se dostanou až k francouzskému prezidentovi Mitterandovi, který na summitu v Ottawě osobně informuje amerického prezidenta Reagana.

Informace mají cenu zlata, neboť díky ním rozkryjí západní rozvědky rozsáhlou sovětskou špionážní síť. Díky ní například Moskva ví, jak funguje americký protiraketový štít.

Režisér filmu Christian Carion se dlouho pokoušel natáčet přímo v Elysejském paláci. Po dlouhých měsících manévrování se mu to nakonec povedlo. Využil chvíle, kdy byl prezident Sarkozy na státní návštěvě v Tunisku.

Produkce usilovala také o natáčení v Moskvě, ale to se nakonec nepovedlo. Proti byl zejména ruský velvyslanec ve Francii Alexandr Avdějev, který v tomto směru loboval u prezidenta Putina.

Avdějev byl totiž mezi sedmačtyřiceti sovětskými diplomaty, kteří museli na příkaz prezidenta Mitteranda opustit zemi poté, co vyšlo najevo, že Moskva řadu let odposlouchávali komunikaci mezi ministerstvem zahraničí a francouzskou ambasádou v Moskvě.

Ve filmu bude kromě Kusturici hrát další známý režisér Guillaume Canet a představí se v něm i Willem Dafoe.

Igor Maňour, Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme