Vedle Bílého domu teď najdete šapitó. Formou cirkusu se tu odehrává 50. ročník letního festivalu

V parku před sídlem Kongresu ve Washingtonu DC vyrostlo šapitó. Mezi památníky různých válek a nejslavnějších prezidentů se proplétají žongléři a akrobaté. Příští dva týdny tam budou na cirkusovém festivalu bavit turisty.

Tento článek je více než rok starý.

Washington DC Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Formou cirkusu se odehrává jubilejní 50. ročník letního festivalu, který každoročně pořádaná tady v parku National Mall pod širým nebem výzkumná a vzdělávací Smithsonovská instituce.

Jak vysvětluje Nicole Procopenková, koordinátorka programu z Centra pro lidové a kulturní dědictví, letošní ročník chce lidem přiblížit cirkusové umění, ale také život v pohybu a propojit tak kulturu, kreativitu a přistěhovalectví.

„Komunitám, které nejsou zastoupené v muzejích se během festivalu snažíme dát příležitost podělit se o svůj příběh, a to tak, jak ho oni sami chtějí vyprávět. Jak se člověk stane cirkusovým umělcem, jaký je to život, kde se všechny dovednosti můžete naučit," přibližuje Nicole.

A tak na pozadí Kapitolu můžete narazit na šapitó, klauny, průvod masek i létající akrobaty.

Beth Gravesová sem přijela se Školou cirkusového umění z floridské Saratogy. Je přesvědčená, že budoucnost cirkusu se od klasických představení se zvířaty posunuje k performancím na pomezí akrobacie, divadla a umění. Pro děti je to podle ní skvělá aktivita, která rozvíjí nejen ohebnost a fyzičku, ale posiluje hlavně týmového ducha a stmeluje komunitu.

Společenský aspekt zdůrazňuje i žonglér Craig Quat. Vědecká teorie i jeho žonglérská praxe podle něj potvrzuje, že tahle disciplína - kterou se tu na trávníku zabývají desítky dětí - má blahodárný účinek na lidskou mysl a posiluje spoje v mozku. Žonglovat se podle něj můžou naučit i ti, kdo mají nešikovné ruce. Nejvíc ho ale těší, že „cirkusová terapie" prokazatelně pomáhá lidem s fyzickým či mentálním postižením.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme