Výstava připomíná pronásledování české a polské inteligence

Pronásledování české a polské inteligence nacisty na počátku druhé světové války připomíná unikátní výstava "Zapomenuté vyhlazování?". Dvoudílná expozice je od tohoto týdne k vidění ve dvou bývalých německých koncentračních táborech: Ravensbrück a Sachsenhausen.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

spalovací pece v krematoriu

spalovací pece v krematoriu | Foto: Jiří Hošek

Podle profesora Güntera Morsche má název výstavy lidi popíchnout, aby o nepříliš známém tématu začali více diskutovat. Upozorňuje také na otazník za názvem výstavy. Ten má klást otázku, zda šlo skutečně o vyhlazování. U české inteligence se totiž o cíleném vyhlazování bavit nelze, na rozdíl od té polské.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Jiřího Hoška o výstavě Zapomenuté vyhlazování?

Název výstavy má také klást otázku, zda není tato válečná etapa zapomenutá. V Polsku a Česku určitě ne, ale v Německu se o tomto lidském strádání ví velmi málo.

Výstava kromě jiného nabízí ohromné množství autentických exponátů, které věznění čeští studenti zhotovili v táboře. Návštěvníci tak mohou vidět kresby studentů, malby Josefa Čapka a mnoho dalších zajímavostí, mezi kterými jsou keramika i zpěvník.

Druhá část výstavy v ženském koncentračním táboře Ravensbrück také nese výraznou českou stopu. Právě v něm totiž zahynula v roce 1944 novinářka a spisovatelka Milena Jesenská. Návštěvníci expozice můžou vidět složku, kterou na bývalou komunistku Jesenskou vedlo gestapo nebo dojemný dopis, který žurnalistka napsala své dceři Janě, nazývané "Honza."

Jiří Hošek, Marek Matlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme