Výstava ukáže, jak Češi trávili volný čas za komunismu

Jak se trávil volný čas v komunistickém Československu, připomene výstava Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR. Začíná příští pondělí ve výstavním sále na pražské Národní třídě a potrvá do 7. října.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prahu zaplavily stovky trabantů

Prahu zaplavily stovky trabantů | Foto: archiv autora

„Návštěvník bude konfrontován s podobami trávení volného času za komunismu tradičním způsobem. Jsou tam panely s obrázky a texty, promítají se tam úryvky z filmů a pořadů té doby,“ popsal expozici ředitel Ústavu pro soudobé dějiny Oldřich Tůma.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výstavu Volný čas v komunistickém Československu představil ve Světě o druhé ředitel Ústavu pro soudobé dějiny Oldřich Tůma

Aktivity ve volném čase podle něj často nahrazovalo v životě lidí za komunistického režimu možnost uplatnění v pracovním a společenském životě.

„V situaci, kdy člověk nemohl ani podnikat ani dělat žádnou kariéru, tak si aspoň mohl budovat druhý život někde na chalupě a všechno si tam podle svého zařídit. Nebo rozkvět sběratelství, to byla skoro náhradní podnikatelská aktivita,“ připomněl Tůma.

Výstava mimo jiné reflektuje i televizní vysílání, které v Československu začalo právě v dobách komunismu, konkrétně v roce 1953.

„Vysílání Československé televize se také proměňovalo, máme tam období, kdy do něj víc vstupuje snaha vychovávat a prosazovat komunistickou propagandu, a naopak období v 60. letech, kdy televizní tvorba byla svobodnější a vycházela vstříc vkusu lidí. Tohle všechno jsme se snažili ve výstavě dnešní mladé generaci předvést,“ doplnil ředitel ústavu.

Martin Hromádka, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme