Výstavy roku 2010

V průběhu roku se otevřely výstavy, které zatím trhají návštěvnické rekordy. Jmenujme alespoň Niklovo Play v pražském Mánesu, Decadence Now v Rudolfinu a také hlavní výstavní projekt Národní galerie: výstavu věnovanou Karlu Škrétovi, kterou najdete ve Valdštejnské jízdárně a v jízdárně Pražského hradu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Škréta: Narození P.Marie

Karel Škréta: Narození P.Marie | Foto: Národní galerie

Asi poprvé mají návštěvníci možnost vidět Škrétova plátna i kresby v přímé konfrontaci s díly jeho současníků, ať už Bernarda Strozziho nebo Quida Reniho. Samostatná část se věnuje také osobnosti malířova syna Karla Škréty mladšího a dalších jeho žáků.

Expozice je pojatá velkolepě. Tvoří ji čtyři sta exponátů z veřejných sbírek i od soukromých sběratelů.

Podrobněji si o výstavě přečtěte zde.

Exponáty, se kterými si můžete hrát

Niklův projekt Play v pražské výstavní síni Mánes je, jak už název napovídá, především hra.

Výstava láme návštěvnické rekordy, přitom na ní nejsou k vidění provokativní obrazy nebo instalace, ale věci, které spíš patří na smetiště.

Interaktivní expozice Play v pražském Mánesu | Foto: Helena Petáková

Známý český umělec je spolu s mezinárodním týmem 40 výtvarníků proměnil v důmyslné exponáty, s nimiž si lidé mohou hrát.

„Všichni se rádi vrací. Dokonce tu byla jedna návštěvnice už popáté,“ říká k tomu s úsměvem pokladní Marcela Spáčilová, podle které na výstavu dorazí asi 800 lidí denně.

Více se o Niklovu projektu Play dočtěte zde.

Zatímco na výstavě Play si hrají děti, malí návštěvníci si příliš neužijí na výstavě v pražském Rudolfinu, které ostatně od 1.1. 2010 spadá pod Umělecko průmyslové muzeum. Jde o výstavu Decadence now, kde jsou vystaveny šokující fotografie a instalace.

Vstup od 15 let (nebo s doprovodem)

Někteří ji odsuzují, jiní hájí. Kolegyně Eva Rajlichová se byla podívat na vernisáži, kterou uvedl jeden z kurátorů výstavy.

„Dekadentní stylizace autoportrétu je vždy spojena s extrémní rovinou, autor se nevidí jako veselý rozjásaný člověk a prostřednictvím vlastního já se snaží formulovat ne nezbytně osobní, ale velice často širší, obecné, společenské otázky, právě ve vztahu k identitě,“ takhle uvedl výstavu její kurátor Otto Urban.

ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma a kurátor výstavy Decadence Now! Otto Urban ve studiu RW | Foto: Radio Wave

Reportáž z vernisáže Dekance now si přečtěte zde.

Výstavu doprovází pokyn - Vstup dětem do patnácti let bez doprovodu dospělých zakázán.

Jde o zatím největší a nejdražší projekt v sedmnáctileté historii této galerie. Svými výstavními plochami se do něj zapojilo i Uměleckoprůmyslové muzeum, Centrum současného umění DOX, Západočeská galerie či Dům umění města Brna. Výstava je otevřená do 2. ledna roku 2011.

ZPĚT NA ROK V KULTUŘE

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme