Dvacítka fotografií k srpnu 68. ‚Jedny z nejlepších u nás,‘ hodnotí kurátorka výstavy

Tanky, zkrvavené vlajky a strach nebo odvaha v očích lidí. To všechno ukazuje výstava na pražské Staroměstské radnici připomínající přelomové okamžiky československých dějin od srpna 1968 do jara 1969. Nabízí téměř dvě stě unikátních fotek z ulic Prahy, Brna, Liberce nebo Bratislavy od čtyřiceti fotografů. Server iROZHLAS.cz přináší výběr 20 snímků, celá výstava bude k vidění do konce srpna.

Fotočlánek Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snímky na výstavě Sovětská invaze - srpen 1968 dokumentují vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa 21. srpna 1968, demonstrace a další bezprostřední reakce obyvatel nebo pohřeb Jana Palacha. Přelomové okamžiky tehdy fotili profesionální fotografové i amatéři.

21. srpen 1968 na Vinohradské třídě v Praze | Foto: Jiří Stivín | Zdroj: Výstava Sovětská invaze - srpen 1968

Kurátorkou výstavy na pražské Staroměstské radnici je Dana Kyndrová, která sama srpen 1968 zažila v Praze. Bylo jí tehdy třináct let.

„Vnímala jsem to velice emocionálně, protože všichni doufali, jak bude pokračovat Pražské jaro a ono to skončilo,“ vzpomíná fotografka, která začala výstavu dávat dohromady před patnácti lety.

21. srpen 1968 na Václavském náměstí | Foto: Miroslav Hucek | Zdroj: Výstava Sovětská invaze - srpen 1968

Snímky mají podle ní velkou historickou hodnotu.  „Každá fotografie tady je především dokument. Troufám si říct, že to jsou jedny z nejlepších, které ze srpna 68 u nás existují,“ dodává pro Radiožurnál Kyndrová.

Na fotkách jsou tanky a zkrvavené vlajky. Například na snímku její matky Libuše Kyndrové, která zachytila, jak po Václavském náměstí pochoduje skupina mladých lidí nesoucích vlajku.

21. srpen 1968 v Liberci | Foto: Václav Toužimský | Zdroj: Výstava Sovětská invaze - srpen 1968

„Nejdramatičtější okamžiky byly před Československým rozhlasem, kdy se lidi snažili zabránit tomu, aby byl obsazen. Mladí lidé na této fotce nesou zkrvavenou vlajku dolů po Václavském náměstí a směřovali nejspíš na Staromák.“

Fotky s tematikou roku 1968 mohli zájemci posílat do června také do soutěže Českého rozhlasu. Dorazilo přes 1000 snímků. Vítěze vyhlásí porota 16. srpna.

Jedna země, dva národy. Jaký byl rok 1968 na Slovensku? A jak místní na události dnes vzpomínají? To mapuje seriál reportáží od Ľubomíra Smatany pro Radiožurnál.

21. srpen 1968 před budovou Československého rozhlasu v Praze | Foto: Bohumil Dobrovolský | Zdroj: Výstava Sovětská invaze - srpen 1968

ako, hla Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme