Abstraktní obraz visel v galeriích 75 let vzhůru nohama. Ani teď ho kurátoři nenarovnají

Obrazy nizozemského malíře Pieta Mondriana (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Dílo abstraktního nizozemského malíře Pieta Mondriana visí už 75 let v různých galeriích vzhůru nohama. Na chybu přišla teprve letos německá historička umění. I přes její objev ale bude dílo s názvem New York City 1 dál vystavováno obráceně, aby nedošlo k jeho poškození, píše britský list The Guardian.

Tento článek je více než rok starý.

Düsseldorf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obraz z roku 1941 byl poprvé vystaven v newyorském Muzeu moderního umění v roce 1945. Od roku 1980 visí v umělecké sbírce německé spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko v Düsseldorfu. Toho, že možná visí obráceně, si všimla kunsthistorička Susanne Meyer-Büserová na začátku tohoto roku při prohlídce nové výstavy o Pietu Mondrianovi.

„Zhuštění mřížky by mělo být nahoře, jako tmavá obloha,“ řekla Meyer-Büserová listu The Guardian o nedokončeném a nepodepsaném díle s mřížkou, kterou tvoří červené, modré a žluté pruhy.

„Jakmile jsem na to upozornila ostatní kurátory, uvědomili jsme si, že je to velmi zřejmé. Je hodně pravděpodobné, že obraz visí obráceně,“ dodala, když ji kontaktovala BBC.

Teorii potvrzuje i několik důkazů. Na obraze s podobným názvem New York City, který je vystaven v pařížském Centre Pompidou, je zhuštění čar také v horní části obrazu. Ve stejné pozici ukazuje dílo i fotografie ateliéru slavného umělce, pořízená několik dní po jeho smrti.

Jan Dlouhý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme