Kampa vystavuje dílo Adolfa Borna. Kromě Macha a Šebestové představí i umělcův poslední obraz

Postavičky dětských knížek, zvířata z bajek, i obraz, který Adolf Born dokončil v předvečer své smrti. To vše je od pátku k vidění na největší souborné výstavě před rokem zesnulého výtvarníka v pražském Museu Kampa nazvané Jedinečný svět. Exhibice dokazuje, že Adolf Born toho v životě vytvořil mnohem víc než večerníčky o Machovi a Šebestové, které zná každý.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 15:33 28. 4. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adolf Born a Christian Morgenstern, kniha Zbornaplaz

Adolf Born a Christian Morgenstern, kniha Zbornaplaz | Foto: Muzeum Kampa

„Lidi chtějí to typické, takže když slyší Born, chtějí vidět Macha a Šebestovou. To tady musí být, protože to je DNA, se kterým se lidé už od roku 1976, kdy ten seriál vznikl, neustále setkávají," říká kurátor Petr Volf, který v Museu Kampa připravil výstavu Adolfa Borna. Tam se milovníci ilustrovaných dětských knížek budou moct poprvé zblízka podívat i na originály ilustrací.

Adolf Born kromě žáků 3.B ilustroval i Knihu džunglí nebo Tři mušketýry. Organizátorům výstavy se podařilo dát dohromady na 160 obrazů – litografií, pastelů nebo třeba kreseb z cest. V jedné z místností se pak vedle pohledu do Bornových Benátek díváte přímo na Karlův most. Právě cestovatelské obrázky zastupují humoristickou část Bornovy tvorby.

„Na jednu stranu, když se na ně podíváte zběžně, tak působí třeba, jakože zachycují běžný život. Ale jsou tam takové detaily, že najednou zjistíte, že je to vlastně surrealistický obraz," přidává Volf.

Adolf Born se narodil v roce 1930 a výrazně na sebe upozornil už v 60. letech minulého století. Na výstavě je také unikátní soubor jeho litografií, které vůbec nepřipomínají tzv. klasického Borna. Petr Volf je hrdý na to, že se podařilo se na Kampě dát dohromady výjimečnou výstavu.

„V této podobě, jak jsou, tak pastely rozhodně nebyly vystaveny. To je výběr, který jde sem. Nikdy nebylo vystaveno jeho poslední dílo, ani jeho litografie z 60. let, které by mohly být pro leckoho vlastně senzací a objevem," dodává kurátor.

V architektonickém řešení použili autoři výstavy panely v pastelových barvách. Na jednom z nich visí jeden jediný obraz – má název Nezvaní hosté k poslední večeři. Adolf Born ho dokončil den před svou smrtí, 21. května loňského roku.

Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme