Aj Wej-wej v Mexiku otevřel novou výstavu, portréty z lega připomínají nezvěstné studenty

Světoznámý čínský umělec a aktivista Aj Wej-wej odhalil v Mexiku svou novou instalaci z barevných kostek lega. Poukázal na osud 43 studentů, které zřejmě unesli v září 2014 v mexickém státě Guerrero zkorumpovaní policisté. Poté je nejspíš předali místnímu gangu, který je zavraždil. Co se se studenty přesně stalo, se stále neví. Výstava je podle Aj Wej-weje kritickým komentářem k nevyjasněným případům.

Tento článek je více než rok starý.

Mexiko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aj Wej-Wej s instalací připomínající zavražděné mexické studenty.

Aj Wej-Wej s instalací připomínající zavražděné mexické studenty. | Foto: Edgard Garrido | Zdroj: Reuters

Nové dílo čínského disidentského výtvarníka tvoří obří portréty studentů vytvořené z tisíců kostek lega. Tváře jsou mexické veřejnosti důvěrně známé z protestních akcí rodičů, kteří s podobiznami svých synů v ruce požadují při demonstracích po úřadech odpovědi na jejich zmizení.

Aj Wej-wej v minulých letech proslul jako kritik čínského komunistického režimu. V roce 2011 ho čínské úřady zatkly a bez obvinění věznily 81 dní na tajném místě. V současné době žije v emigraci v Berlíně.

Na projektu spolupracovali mexičtí studenti. | Foto: Edgard Garrido | Zdroj: Reuters

Částečnou inspirací k nejnovějšímu projektu Aj Wej-wejovi prý byla neuspokojivá reakce čínské vlády na zemětřesení v provincii S'-čchuan v roce 2008. Umělec se pokusil sepsat jména více než 5000 školáků, kteří při otřesech půdy zahynuli, a poukázat na mizernou úroveň stavby školních budov, jež se řítily k zemi snáz než okolní objekty. „Připomnělo mi to Mexičany, kteří přišli o své děti,“ prohlásil.

Těla mexických studentů se nenašla. Předpokládá se, že vrazi jejich mrtvoly na skládce spálili a popel vysypali do blízké řeky. Důvod vraždy zůstává nejasný.

Politické poselství děl

Pod vedením Aj Wej-weje portréty z lega vytvořili studenti Mexické národní autonomní univerzity.

OBRAZEM: Do Národní galerie v Praze připlul Wej-wejův člun s uprchlíky

Číst článek

Výstava, která zahrnuje také časový sled klíčových událostí případu a informace o postupu mexických úřadů, se otvírá dnes v univerzitním komplexu a bude přístupná do října.

Díla Aj Wej-weje často skrývají silná politická poselství. V posledních letech se výtvarník zaměřuje především na uprchlickou problematiku. Svá díla představil i v Praze.

Firma Lego se v minulosti stala terčem kritiky, když odmítla prodat Aj Wej-wejovi velké množství kostek. Uvedla tehdy, že se obává, že by je použil pro vyjádření politického názoru. Dánský výrobce hraček později svou politiku změnil.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme