Architektem roku je Zdeněk Fránek, podepsán je pod zámkem, kostelem i muzeem

Známý český architekt a pedagog Zdeněk Fránek dostal v úterý cenu Architekt roku 2020. Udílí se za mimořádný přínos architektuře v posledních pěti letech. Porota ho vybrala z pěti finalistů, na cenu byl představitel organického proudu české architektury nominován opakovaně. Cenu udílí společnost ABF, pořadatel stavebního veletrhu For Arch. Má také zdůrazňovat úzkou profesní spojitost mezi stavebníkem a architektem.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Fránek převzal v Praze hlavní cenu při příležitosti vyhlášení výsledků 12. ročníku soutěže Architekt roku.

Zdeněk Fránek převzal v Praze hlavní cenu při příležitosti vyhlášení výsledků 12. ročníku soutěže Architekt roku. | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

Spolu s dalšími cenami se ocenění předávalo v prostorách Centra architektury a městského plánování (CAMP) v Praze. Čestné uznání poroty obdrželo brněnské občanské sdružení 4 AM, které se deset let věnuje experimentálním přístupům a různorodým aktivitám zaměřeným na architekturu, městský prostor i současné umění.

Fránkova tvorba podle poroty čerpá jak z architektonických, tak uměleckých, ale i přírodních zdrojů, jež přetavuje do originální, velmi osobité podoby.

„Patří k nejvýznamnějším představitelům organického proudu české architektury. Jeho stavby se vyznačují sochařskými kvalitami, zároveň, zvláště v posledním desetiletí, odrážejí jeho zájem o ekologii. Citlivě vstupují do daného prostředí, stávají se jeho obohacujícím fenoménem," uvedla porota. Zasedli v ní architekti Petr Hájek, Adam Gebrian, Marcela Steinbachová, umělkyně Kateřina Šedá a vítěz loňského ročníku soutěže, architekt Stanislav Fiala.

Maršmeloun | Foto: Fránek architects

Vedle navrhování rodinných domů, muzeí, sakrálních nebo industriálních budov se Zdeněk Fránek věnuje pedagogické činnosti, autorským výstavám, českou architekturu propaguje doma i v zahraničí. Jeho působení je už 30 let všestranné, intenzivní a především inspirativní, řekli porotci.

Mezi Fránkovy nejvýznamnější stavby patří zámek ve Velkých Opatovicích (2007), kostel církve bratrské v Litomyšli (2010), kostel církve bratrské v Praze (2010), Energetická ústředna No. 6 Ostrava-Vítkovice (2012), CCC- Czech China Contemporary Galerie Peking (2013), rodinný dům v Chorvatsku (2014) či Výzkumné centrum Liko-Noe a hala Liko-Vo ve Slavkově u Brna (2015-2019). Veřejnost jeho jméno může znát i jako autora dosud nerealizovaného domu na Starém Městě v Praze přezdívaného maršmeloun.

Součástí soutěže Architekt roku je také ocenění Architekt obci udělované ministerstvem pro místní rozvoj a Svazem měst a obcí. Cílem soutěže je ocenění tandemu architekt - obec a vyzdvihnutí jejich rolí při procesu výstavby. Letos cenu dostal architekt Jaromír Kročák za mnohaletou práci architekta a podporu kvalitní architektury v regionu. Oceněna byla především jeho spolupráce se samosprávou Soběslavi.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme