Předaukční výstava představí díla Kupky, Pištěka nebo Filly. Obrazy dosahují hodnoty desítek milionů

Předaukční výstava 250 uměleckých děl, která se budou dražit v listopadové aukci na Žofíně, začíná v pondělí v Galerii Kodl na Národní třídě v Praze. Nejdražšími položkami aukce budou dva obrazy Františka Kupky.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obraz Františka Kupky Studie ke Kruhovitým a přímočarým, jehož cena se odhaduje na dva až tři miliony. (Výřez)

Obraz Františka Kupky Studie ke Kruhovitým a přímočarým, jehož cena se odhaduje na dva až tři miliony. (Výřez) | Foto: Galerie KODL

Divertimento II je jedním z nejvýznamnějších děl jeho abstraktního období 30. let a jeho vyvolávací cena bude 30 milionů korun. O pět milionů korun méně činí vyvolávací cena plátna Růžový klobouk téhož autora. Dílo z let 1907 až 1909 představuje začátek cesty k modernímu umění.

Piková Dáma od Toyen se stala nejdražším obrazem prodaným v Česku. Vydražila se za více než 78 milionů

Číst článek

S cenou 15 milionů korun půjde do dražby obraz Theodora Pištěka s názvem Adieu, Guy Moll a za mnohamilionové sumy se budou nabízet také díla Emila Filly, Jindřicha Štyrského, Mikuláše Medka, Josefa Šímy, Josefa Čapka či Františka Muziky.

Významné místo na podzimní aukci zaujímá i umění 19. století. Nechybí generace Národního divadla zastoupená Václavem Brožíkem, které sekundují další figuralisté v čele s Gabrielem Corneliem Maxem, Josefem Mánesem či Maxem Švabinským či krajinářská škola.

Důležitou kapitolu v aukci zaujímá generace skupiny Osma v čele s Emilem Fillou, Josefem Čapkem, Otakarem Kubínem, Vincencem Benešem a Václavem Špálou. Obsáhlá kolekce prezentuje průřez tvorbou Emila Filly od nejranějších děl až po poválečné práce.

Nově i dražba online

Pořadatelé aukce upozorňují také na veřejnosti dlouho nepřístupné a v posledních dekádách nevystavované oboustranné plátno Jindřicha Štyrského Kostel na kopci/Svatý Šebestián z roku 1921, bude se vyvolávat za 6,5 milionu korun. Několika díly se představuje poválečná tvorba Mikuláše Medka.

Nejdražším jeho dílem bude Sesutý signál z roku 1963, který se bude vyvolávat za šest milionů korun a ukazuje autorovu potřebu zachytit vnitřní pocit, cosi nehmatatelného, což vyústilo v postupné stupňování dramatičnosti a apelativního účinku jeho malby.

Tradiční aukční síň aukci poprvé bude pořádat i online formou. Galerie Kodl připravila pro tyto účely nový aukční portál artsbay.cz. Dále se lze do aukce zapojit i přes webové stánky invaluable.com a livebid.cz.

Součástí aukce je charitativní dražba, do níž věnují současní umělci svá díla, kromě jiných to budou také tři obrazy od Karla Gotta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme