Banksy spustil prodej na internetu. Kdo chce nějaké dílo koupit, musí vysvětlit, proč na umění záleží

Britský streetartový umělec Banksy spustil prodej svých děl na internetu, ale má to, jako vše u tohoto enigmatického výtvarníka, háček, napsala v pátek agentura Reuters. Kdo by si chtěl v internetovém obchodu nazvaném Gross Domestic Product (Hrubý domácí produkt) koupit helmu zásahové policie, která se podobá stroboskopu, anebo kabelku z cihly, musí odpovědět na otázku, proč na umění záleží. Náhodně vybrané odpovědi posoudí komik Adam Bloom.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banksyho Otrocká práce

Banksyho Otrocká práce | Foto: Creative Commons Attribution 2.0 Generic, DeptfordJon

Ceny začínají na deseti librách (necelých 300 Kč) za použitou barvu ve spreji s umělcovým tagem a nejvíce stojí vesta s britskou vlajkou v černobílém provedení, kterou Banksy navrhl proti pobodání britskému rapperovi Stormzymu. Za tu případný zájemce zaplatí 850 liber.

Vesta je mimo jiné reakcí na stoupající počet útoků nožem v Británii a také na sociální nerovnost, o níž zpívá i Stormzy.

Banksyho olejomalba se prodala za rekordních téměř 10 milionů liber. Kupec je neznámý

Číst článek

Každý zákazník si může koupit maximálně jednu položku. Objednávky nejprve projdou sítem náhodného výběru a komik Bloom potom posoudí odpovědi na otázku „Proč na umění záleží?“, v níž je „Proč“ přeškrtnuto.

Díla, kterým bude při druhém výročí od nákupu přiděleno osvědčení o pravosti, se na webu prodávají hluboko pod tržní cenou. Reálná cena zmíněné vesty se nyní odhaduje na 200 000 liber. Banksy se snaží odfiltrovat obchodníky s uměním, uvedl zpravodajský server BBC.

Většinu produktů nabízených v e-shopu umělec vystavil v prázdném obchodě v londýnské čtvrti Croydon před dvěma týdny.

Bez identity

Banksy, jehož graffiti se poprvé objevilo na zdech v Bristolu, patří mezi nejvýraznější současné umělce. Zakládá si na anonymitě, jeho díla se ale v aukcích pravidelně prodávají za statisíce dolarů.

Své výtvory kromě Británie zanechal například i na zdech ve Spojených státech nebo v palestinském Pásmu Gazy. Svým uměním se často pohybuje na hraně zákona.

Streetartový umělec vytváří politicky a sociálně motivované graffiti. Ve svých dílech kritizuje mimo jiné války, konzum, fašismus či imperialismus, často se věnuje aktuálním kauzám či společenským problémům, mezi které řadí například chamtivost, chudobu či pokrytectví.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme