V Německu bude k vidění Banksyho napůl skartované dílo. Destrukční zařízení bylo deaktivováno

Obraz britského streetartového umělce Banksyho, který se loni během londýnské aukce sám z poloviny skartoval, bude od úterý měsíc k vidění v muzeu v jihoněmeckém lázeňském městě Baden-Badenu. Široké veřejnosti se od působivé destrukce dílo představí poprvé. Destrukční zařízení bylo mezitím deaktivováno, informovala agentura AFP.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muzeum Friedera Burdy v Baden-Badenu, kde bude dílo až do 3. března k vidění, se podle svého ředitele Henninga Schapera chtělo před vystavením obrazu ujistit, že se za pár dní nestane obětí dalšího umělcova žertíku a že autodestrukce obrazu nebude pokračovat.

Umělecké dílo za 29 milionů se po aukci samo zničilo. Jeho tvůrce Banksy ho dal do skartovacího rámu

Číst článek

„Otevřeli jsme rám, na všechno jsme se podívali a zjistili jsme, že mechanismus už byl deaktivován,“ uvedl Schaper. Podle něj byly vyjmuté baterky a přestřižené dráty. Kdo skartační zařízení vyřadil z provozu, ale ředitel muzea neupřesnil.

Částečná destrukce obrazu Dívka s balónkem loni v říjnu vyvolala senzaci nejen v uměleckém světě. Obraz se totiž začal pomocí zabudovaného mechanismu řezat na proužky krátce poté, co byl vydražen za více než milion liber (29,3 milionu korun) v aukci.

Banksy, jehož totožnost je neznámá a je předmětem řady spekulací, později zveřejnil video, v němž naznačil, že původně se mělo dílo skartovat celé jako výraz kritiky obchodu s uměním. Na dražbě ale uvázlo přibližně v půli.

Dražitelka skartovaného obrazu si dílo ponechá. Banksyho Dívka s balonkem má podle ní větší cenu

Číst článek

Dílo, které změnilo jméno z Dívka s balónkem na Láska je v koši, přijala nakonec sběratelka, která jej vydražila, i skartované. Podle mnohých odborníků přitom cena výtvoru jedinečným způsobem úpravy ještě vzrostla.

Skartovaný obraz zachycuje slavný Banksyho motiv dívky, která natahuje ruce k letícímu červenému balonku ve tvaru srdce. Poprvé se tento motiv objevil na jedné londýnské zdi v roce 2002. Dražený sprej na plátně pocházel z roku 2006.

Po výstavě v Baden-Badenu, na kterou nebude muzeum vybírat vstupné, se dílo přesune jako stálá zápůjčka do Státní galerie ve Stuttgartu. Také tady bude v souladu s Banksyho filozofií demokratizace umění obraz přístupný zdarma.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme