Z jedné strany zimní radovánky, z druhé znečištěné ovzduší. Banksy představil novou malbu

Britský streetartový umělec Banksy překvapil městečko Port Talbot na jihu Walesu novou malbou. Hořkosladkým kouskem, jak ho nazval list The Guardian, na jedné z garáží upozornil na znečistění ovzduší ve městě.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banksy představil novou malbu, na které upozorňuje na znečištění ovzduší.

Banksy představil novou malbu, na které upozorňuje na znečištění ovzduší. | Foto: Twitter/Rachel Honey-Jones | Zdroj: ČTK/AP

Z jedné strany garáže je namalovaný chlapec se sáňkami, který si očividně užívá zimních radovánek a snaží se vystrčeným jazykem chytat sněhové vločky. Z jiného úhlu pohledu je však patrné, že ve skutečnosti na chlapce nepadá sníh, ale popel, který vítr rozfoukal z hořícího odpadkového koše či komínu.

Britové vybírali své nejoblíbenější umělecké dílo. Zvítězilo Banksyho londýnské graffiti

Číst článek

Umělec už na svém instagramovém účtu potvrdil, že je skutečně autorem nové nástěnné malby. Zveřejnil na něm mimo jiné i video se záběry díla za doprovodu dětské vánoční písně Little Snowflake (Malá sněhová vločka). Kamera dále zabírá pohled nad střechami Port Talbotu a ukazuje průmyslovou část města zahalenou v dýmu.

Světová zdravotnická organizace (WHO) označila letos Port Talbot za nejvíce znečištěné město v britském království. Místní úřady se však proti zprávě ohradily a uvedly, že WHO pracovala s chybnými daty. Organizace se později za krok omluvila. Agentura AP ale upozornila, že se město se zvýšeným znečištěním potýká. Připomněla například, že v červenci černý prach z městských oceláren pokryl zdejší domy, auta i domácí zvířata.

Banksy, jehož graffiti se poprvé objevilo na zdech v anglickém Bristolu, patří mezi nejvýraznější současné umělce. Zakládá si na anonymitě, jeho díla se ale v aukcích pravidelně prodávají za statisíce dolarů. Své výtvory kromě Británie zanechal například i na zdech ve Spojených státech nebo v Pásmu Gazy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme