Nové valentýnské dílo britského umělce Banksyho upozorňuje na násilí na ženách

Pouliční umělec Banksy vytvořil v anglickém přímořském městě Margate nové dílo. Graffiti zobrazuje ženu s pomláceným obličejem, která je stylizovaná jako manželka v domácnosti 50. let. Jelikož Banksy dílo vytvořil na svátek svatého Valentýna, poukazuje jím podle médií patrně na problém násilí na ženách. Sám umělec ho na svém instagramu pojmenoval „Valentine's day mascara“ (Valentýnská maškara – pozn. red.).

Tento článek je více než rok starý.

Margate (Velká Británie) (Aktualizováno: 10:32 15. 2. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banksyho ‚valentýnské‘ dílo v anglickém přímořském městě Margate

Banksyho ‚valentýnské‘ dílo v anglickém přímořském městě Margate | Foto: Gareth Fuller | Zdroj: Reuters

Výjev doplňují nohy muže čouhající zpoza skutečného mrazáku, který u zdi s graffiti kdosi odložil.

Gymnastka, chlapec porážející judistu i děti na ‚ježkovi‘. Banksy na Ukrajině vytvořil sedm děl

Číst článek

Banksy na sebe naposledy výrazněji upozornil v prosinci, kdy vytvořil a prodal 50 sítotisků. Výtěžek z nich plánuje darovat na podporu Ukrajiny, která se od loňského února brání ruské invazi. Banksy sám Ukrajinu v listopadu navštívil a v ulicích rozbombardovaných měst, například Kyjevě, Hostomelu nebo Boroďance, vytvořil sedm protiválečných děl.

Banksyho skutečná identita není potvrzená. Podle britských médií pravděpodobně jde o nyní 49letého Robina Gunninghama, jehož tvář poprvé odhalil bulvární list The Mail on Sunday v roce 2008.

Banksyho umělecké kořeny patrně sahají do undergroundové scény 80. let v anglickém Bristolu. Jeho díla se objevila po celém světě, mnoho z nich však už není k vidění, jelikož jsou z podstaty pomíjivá. Součástí i dnešního valentýnského graffiti je skutečný mrazák, plastová židle a další drobný odpad, který může z místa na ulici kdokoli odnést.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme