‚Patří Bataclanu a všem Francouzům.‘ Policie obvinila šest lidí z krádeže Banksyho díla

Francouzská policie zadržela šest podezřelých z loňské krádeže díla připisovaného britskému streetartovému umělci Banksymu z pařížského klubu Bataclan, které se tento měsíc našlo v Itálii. Podezřelé policie v pátek obvinila a vzala do vazby, oznámila v sobotu agentura AFP s odvoláním na policejní a soudní zdroje.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zástupci italské prokuratury 11. června veřejnosti ukázali graffiti Banksyho, které loni zmizelo z Bataclanu. To bylo nakonec nalezeno na půdě vesnického domu ve střední Itálii.

Zástupci italské prokuratury 11. června veřejnosti ukázali graffiti Banksyho, které loni zmizelo z Bataclanu. To bylo nakonec nalezeno na půdě vesnického domu ve střední Itálii. | Foto: Ufficio Stampa Carabinieri | Zdroj: Reuters

Zmíněných šest podezřelých policisté zadrželi tento týden v departamentech Isère a Horní Savojsko na jihovýchodě Francie. Dva z nich byli obviněni z krádeže v organizované skupině a čtyři další z přechovávání kradených věcí v organizované skupině. Všichni skončili v policejní cele.

Zástupci italské prokuratury 11. června veřejnosti ukázali graffiti Banksyho, které loni zmizelo z Bataclanu. To bylo nakonec nalezeno na půdě vesnického domu ve střední Itálii. Prokurátor Michele Renzo řekl, že motivem krádeže byly zřejmě peníze, uvedla agentura ANSA.

Policisté našli v Itálii Banksyho dílo. Zloději dveře se zobrazením ženy ukradli z pařížského Bataclanu

Číst článek

Graffiti na protipožárních dveřích v klubu Bataclan, kde teroristé v roce 2015 zavraždili 90 lidí, zobrazuje truchlící zahalenou ženu. Z klubu malba zmizela loni, kdy ji kdosi ukradl i s dveřmi.

Prokuratura ve městě L’Aquila, která vede vyšetřování, uvedla, že díky spolupráci francouzských a italských úřadů se podařilo graffiti najít „v důmyslném úkrytu“ na půdě venkovského domu poblíž městečka Tortoreto u pobřeží Jaderského moře. Podle policie měl na půdu domu přístup pouze majitel nemovitosti. Čínská rodina, která v domě bydlí, o ukryté malbě vůbec nevěděla.

Zástupce francouzského velvyslanectví v Itálii Christophe Cengig řekl, že nalezení díla je pro Francii dobrá zpráva. „Patří Bataclanu, patří všem Francouzům,“ citovala jej agentura AP. Majitelé hudebního klubu prý byli nadšeni, když se o nálezu dozvěděli.

Populární Brit Banksy patří ve světě výtvarného umění ke stále více ceněným autorům, jeho identitu však nikdo nezná. Ví se o něm pouze to, že pochází z Bristolu a od konce 90. let minulého století žije v Londýně. Jméno si udělal svými často sociálně kritickými i kontroverzními díly, která se kromě Británie objevila například i na zdech ve Spojených státech nebo v palestinském Pásmu Gazy.

Jeho olejomalba znázorňující šimpanze zasedající v parlamentu se loni v aukční síni Sotheby's prodala za téměř deset milionů liber (téměř 300 milionů Kč).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme