Banksy poděkoval zdravotníkům starajícím se o pacienty s koronavirem. U nemocnice nechal obraz

Záhadný umělec, který si přezdívá Banksy, vytvořil nový obraz. Zobrazil na něm chlapce, který si hraje s figurkou lékařky superhrdinky. Obraz vznikl jako poděkování zdravotníkům, kteří se starají o pacienty s koronavirem ve Velké Británii. Umělec obraz nechal před nemocnicí v Southhamptonu společně se vzkazem. Banksy doufá, že nemocnici obraz trochu rozjasní, i když je jen černobílý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský umělec vystupující pod jménem Banksy vyjádřil dík zdravotníkům.

Britský umělec vystupující pod jménem Banksy vyjádřil dík zdravotníkům. | Foto: @BANKSY INSTRAGRAM | Zdroj: Reuters

Britský umělec vystupující pod jménem Banksy svým posledním dílem vyjádřil dík zdravotníkům starajícím se o pacienty nakažené koronavirem. Poblíž pohotovosti Všeobecné nemocnice v anglickém Southamptonu se objevil obraz, na němž si malý klečící chlapec hraje s figurkou představující zdravotní sestru s rouškou na obličeji.

Jediným barevným prvkem na něm je červený kříž na stejnokroji na hrudi zdravotnice, která má ruku zdviženou podobně jako komiksový Superman. Z odpadkového koše stojícího vedle chlapce vykukují postavičky Spidermana a Batmana.

Podle britské BBC Banksy nechal v nemocnici pro tamní zaměstnance vzkaz, na kterém stojí: „Díky za všechno, co děláte. Doufám, že (obraz) toto místo trochu rozjasní, i když je jen černobílý“.

Šéfka nemocnice Paula Headová řekla, že všichni si obrazu budou vážit, protože jim přinese chvíle, kdy se v ruchu života s budou moci zastavit, přemýšlet a vychutnat si pohled na něj.

Galerie v Rijádu vystaví Banksyho dílo. Podle organizátorů jde o oslavu umělcova poselství

Číst článek

„Bezpochyby půjde o obrovskou morální vzpruhu pro každého, kdo v naší nemocnici pracuje, i kdo se v ní léčí,“ myslí si Headová. Také v tomto zdravotnickém zařízení zemřeli členové personálu v důsledku nákazy koronavirem. Šlo o jednu z dětských sester a nemocničního vrátného.

Metr čtverečný velké dílo zůstane v nemocnici do podzimu, pak bude vydraženo v rámci aukce na podporu britského zdravotnického systému (NHS).

Banksyho identita zůstává záhadou. Ví se o něm, že pochází z Bristolu a koncem 90. let minulého století přišel do Londýna. Jméno si udělal svými často sociálně kritickými i kontroverzními díly.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme