Ve Španělsku vedou spor o autora obrazu, který měl jít do aukce. Mohl ho namalovat Caravaggio

Jen několik hodin před čtvrteční večerní aukcí stáhli v Madridu z prodeje obraz, jehož odhadovaná prodejní cena byla 1500 eur (asi 39 000 Kč). Ukázalo se totiž, že jeho autorem může být slavný italský malíř Caravaggio. Informovala o tom italská a španělská média. Do aukce měl jít obraz s tím, že ho nejspíš namaloval někdo z dílny španělského barokního malíře Josého de Ribery.

Tento článek je více než rok starý.

Madrid Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jen několik hodin před čtvrteční večerní aukcí stáhli v Madridu z prodeje obraz, jehož odhadovaná prodejní cena byla 1500 eur (asi 39 000 Kč). Ukázalo se totiž, že jeho autorem může být slavný italský malíř Caravaggio

Jen několik hodin před čtvrteční večerní aukcí stáhli v Madridu z prodeje obraz, jehož odhadovaná prodejní cena byla 1500 eur (asi 39 000 Kč). Ukázalo se totiž, že jeho autorem může být slavný italský malíř Caravaggio | Zdroj: Casa Ansorena

Madridská aukční síň Casa Ansorena na poslední chvíli obraz z nabídky stáhla s tím, že dílo je potřeba „více prozkoumat“. Španělské ministerstvo kultury také požádalo vedení madridského regionu, aby obraz prohlásilo dílem kulturního významu.

Caravaggiův obraz koupil před dražbou ‚neznámý cizinec‘. Plátno v hodnotě čtyř miliard opustí Francii

Číst článek

Tím se mimo jiné zajistí, aby majitel obrazu nevyvezl dílo ze země a umožnil prověřit jeho autorství. „Kéž by to byl Caravaggio,“ citoval deník El País španělského ministra kultury Josého Manuela Rodrígueze Uribese.

Olej na plátně o velikosti 111 krát 86 centimetrů byl v nabídce s dalšími díly a starožitnostmi od poloviny března.

Jednou z expertek na výtvarné umění, která nemá pochyb o tom, že obraz namaloval Caravaggio, je profesorka Římské univerzity Tre Maria Cristina Terzaghiová, která se na dílo přijela do Madridu podívat. Podle ní jde zcela jistě o obraz Caravaggia.

Pochyby nemá ani známý italský výtvarný kritik a historik Vittorio Sgarbi, který odhadl cenu obrazu na sto až 150 milionů eur v případě prodeje soukromému kupci, či na 40 až 50 milionů eur, pokud by se prodával madridskému Národnímu muzeu Prado.

Napodobený styl

Nicméně italský historik umění Nicola Spinosa, který napsal řadu publikací o obrazech neapolských malířů 15. a 16. století tvrdí, že obraz stažený z čtvrteční aukce je jen velmi dobrá napodobenina Caravaggiova stylu.

Obraz Metamorfóza od Štyrského se v online aukci prodal za téměř 18 milionů korun

Číst článek

Caravaggio se narodil jako Michelangelo Merisi v Miláně v roce 1571, přízvisko Caravaggio získal podle obce, kam jeho rodina uprchla před morem. Proslul zejména obrazy s náboženskými motivy, byl ale i známý bouřlivák. V roce 1606 údajně neúmyslně zabil jistého Ranuccia Tomassoniho, za což byl odsouzen k trestu smrti. Uprchl z Říma do Neapole a žil pak na různých místech.

V roce 1609 požádal papeže o milost a mohl se vrátit do Říma. Zemřel v roce 1610 ve věku 39 let, příčina úmrtí není dosud objasněna. Caravaggio inspiroval řadu barokních malířů, včetně Velázqueze, Rubense či Rembrandta.

Před pěti lety byla potvrzena pravost obrazu od Caravaggia, který ležel zřejmě přes sto let na půdě domu nedaleko francouzského Toulouse. Toto plátno z roku 1607 nazvané Judita a Holofernes předloni koupil americký miliardář James Tomilson Hill. Cena nebyla zveřejněna. Odhaduje se, že za něj zaplatil sto až 150 milionů eur (2,6 až 3,9 miliardy Kč).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme