Caravaggiův obraz koupil před dražbou ‚neznámý cizinec‘. Plátno v hodnotě čtyř miliard opustí Francii

Obraz Judita a Holofernes připisovaný italskému mistru Caravaggiovi, který byl nalezen na půdě domu ve Francii, koupil po vzájemné dohodě 48 hodin před plánovanou dražbou za nezveřejněnou sumu neznámý cizinec. Oznámila to v úterý agentura Reuters s odvoláním na toulouský aukční dům Marc Labarbe.

Toulouse Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obraz Judita a Holofernes od malíře Caravaggia našel svého kupce.

Obraz Judita a Holofernes od malíře Caravaggia našel svého kupce. | Foto: FW1F/Gareth GDJones | Zdroj: Reuters

Obraz z roku 1607, jehož cena se odhaduje až na 150 milionů eur (3,8 miliardy korun) opustí Francii a po zrestaurování bude vystaven „v jednom velkém muzeu“, uvedla v tiskové zprávě dražební síň.

Francouzská rodina pravděpodobně našla na půdě ztraceného Caravaggia

Číst článek

Součástí smlouvy je „doložka o mlčenlivosti ohledně ceny a identity zákazníka“, uvedla aukční síň Marc Labarbe, která u nálezu obrazu v roce 2014 figurovala.

„Dostali jsme nabídku, kterou jsme majiteli obrazu nemohli odepřít. Přišel s ní sběratel blízký jednomu velkému muzeu a to majitele přesvědčilo,“ řekl odborník na staré mistry Eric Turquin, který dotyčný obraz jako první Caravaggiovi připsal.

Plátno „bude v blízké době zrestaurováno a posléze vystaveno v jednom velkém muzeu“; bude tak „na očích všem“. Právě to přispělo k rozhodnutí původního majitele, uvedla dražební síň.

Dvojí zpracování

Obraz ležel na půdě francouzského domu „nejméně sto let“. Byl podroben důkladné - a zprvu i tajné - analýze, aby se dokázala jeho pravost, připomíná Turquin, podle něhož je plátno v překvapivě dobrém stavu.

V Mexiku našli zřejmě jedinou nahrávku malířky Fridy Kahlo, mluví na ní o manželovi

Číst článek

Caravaggio starozákonní téma Judity, která stíná opilého Holoferna, zpracoval dvakrát. První z obrazů, datovaný do roku 1600, visí v italském paláci Barberini, v němž se skrývá mimo jiné důležitá část italské Národní galerie starého umění.

Francouzské úřady udělily obrazu po nálezu status „národního pokladu“. Nesměl proto být po dobu 30 měsíců vyvezen ze země, aby jej případně mohlo koupit některé z francouzských muzeí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme