Český malíř 'přetočil' díla barokních mistrů, teď vystavuje v prestižní londýnské galerii

Druhou sólovou výstavu obrazů a kreseb má od středy v prestižní londýnské galerii Parafin český malíř Hynek Martinec. Umělec známý svými fotorealistickými obrazy odvodil název výstavy od jednoho z raných děl německého filosofa Nietzscheho, a pojmenoval ji Zrození tragédií.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Je tam jasný odkaz na filozofa Nietzscheho. V podstatě on byl zneužit nacisty, protože on udělal nějaké dílo a najednou přijde nějaká nová generace, teď ho začnou číst, teď tam objeví umění, odkaz na Wagnera a oni to úplně přetočí a vyjelo z toho to, co z toho vyjelo," řekl Radiožurnálu Martinec.

Hynek Martinec se na plátnech rozhodl „přetočit" díla velkých barokních mistrů, která známe z návštěv v pražské Národní galerii, nebo v té londýnské. V jeho případě jde o spojení různých historických okamžiků, spolu s inspirací starými fotografiemi, a to všechno s moderním šmrncem a v duchovním „kabátě".

Nový aukční rekord. Obraz Basquiata se prodal za 110,5 milionu dolarů, dražba trvala deset minut

Číst článek

„Mě baví, ale to si myslím, že je reflexe dnešní doby, že se snažím dělat fake news. To znamená, brát tu historii, kterou jsme se naučili, ale nerespektovat j. Vlastně ji úplně protočit, udělat z toho úplně jiný význam," dodává Martinec.

Malíř, který prorazil sérií fotorealistických obrazů své partnerky Zuzany, má téma času jako „červenou nit" táhnoucí se jednotlivými projekty. Díla z Martincova posledního období vycházejí z pozvání pražské Národní galerie, aby zkusil umělecky reagovat na tamní sbírku barokních obrazů.

„Tím, že tam jsou citace konkrétních obrazů, tak v podstatě jsem se skrze malbu, skrze štětce mohl dotýkat jejich jazyku, třeba bychom si mohli dlouho povídat o tom, jak zobrazovali zrak, oči, jak jsou postavy situované, co vyjadřují, jaké mají téma, co tam je vlastně za vzkaz," vysvětluje malíř.

Hynek Martinec je rodák z Broumova, který po studiích v Praze žil napřed v Paříži a teď asi devět let v Londýně. Jeho díla vlastní kromě soukromých sběratelů třeba pražská Národní galerie nebo Britské muzeum.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme