Cholinská madona dostala novou korunku. Šperkař kvůli ní nastudoval korunovační klenoty z celé Evropy

V roce 1996 odnesli zloději z kostela v Cholině na Olomoucku madonu z 15. století. Trvalo deset let, než ji vypátrali detektivové ve Vídni. Domů do hanácké vesnice se vzácná socha Milostné madony vrátila až v roce 2009, ale s poškozeným lakem a taky bez korunek. Nyní se dočkala nových šperků, na kterých autoři pracovali čtyři roky.

Tento článek je více než rok starý.

Fotogalerie a video Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Cholině je umístěná cholinská madona. „Ta je z 15. století. Říká se o ní, že je patronka Hané,“ říká šperkař a autor nové koruny Jan Michalisko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o Cholinské madoně

V 90. letech ale sošku z kostela ukradli zloději. „Lidi z toho byli úplně zděšení. To bylo doslova pozdvižení. Spousta lidí nevěděla, jak je vzácná,“ vzpomíná katechetka Dana Malková. Nakonec madonu v roce 2006 vypátral rakouský Interpol.

„Už jich ale chyběla barokní polychromie (barevná výzdoba – pozn. red.) a nebyly tam ani stříbrné korunky,“ upozorňuje šperkař, který vytvořil nové korunky na hlavě madony a Ježíška. Práce mu trvali čtyři roky.

‚Přeměnit horu v otevřenou Bibli.‘ Polský umělec přes dvacet let tvořil sochy pro egyptský klášter

Číst článek

„Byla s tím spojená spousta měření, papírových i kovových modelů. Nastudoval jsem si různé koruny z celého světa, od historických a po současné. Vycházel jsem tedy ze svatováclavské a taky z britských korunovačních klenotů,“ vysvětluje.

Pro ozdoby vzniklo také speciální kožené pouzdro. Za ním stojí mezinárodně oceňovaná autorka uměleckých knižních vazeb Eliška Čabalová. „Když jsem viděla ty korunky, tak jsem si říkala, že je to precizní zlatnická práce, takže jsme přemýšleli, jak je chránit. Vymyslela jsem tedy, že obal bude sloužit i jako výstavní prostor,“ popisuje.

Kameny, které korunu zdobí, potom vybrousil Jiří Zikmund, spoluautor kopie svatováclavské koruny.

Cholinská madona patří mezi nejvýznamnější památky Olomouckého kraje. Byla vyřezána v roce 1405 v krásném slohu. Je vysoká 130 centimetrů.

Barbora Weinekötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme