Czech Press Photo vyhrál snímek s následky tornáda na jižní Moravě, tématem ročníku byl i covid

Hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo 2021 dostala fotografie Petra Topiče z mediálního domu Mafra, která zachycuje následky ničivého tornáda na jižní Moravě. Snímek pochází ze série s názvem Zkáza, která zvítězila v kategorii Aktualita. Mezinárodní porota vybrala vítěze z více než 4000 snímků od 250 autorů z Česka a Slovenska a pořadatelé ve čtvrtek výsledky vyhlásili online.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotoreportér Petr Topič z mediálního domu Mafra byl 20. ledna 2022 v Praze vyhlášen vítězem 27. ročníku soutěže Czech Press Photo za snímek ze série dokumentující katastrofické následky po ničivém tornádu na jižní Moravě

Fotoreportér Petr Topič z mediálního domu Mafra byl 20. ledna 2022 v Praze vyhlášen vítězem 27. ročníku soutěže Czech Press Photo za snímek ze série dokumentující katastrofické následky po ničivém tornádu na jižní Moravě | Zdroj: ČTK

Lidé si budou moci nejlepší snímky z tuzemské fotožurnalistické soutěže prohlédnout od pátku do konce května v Národním muzeu.

Pandemie, olympiáda i tornádo na jižní Moravě. Czech Press Photo 2021 zveřejnil nominované

Číst článek

Ten vítězný zachycuje ženu, která se v zoufalém gestu opírá čelem o zničený dům. Jižní Moravou se prohnalo tornádo loni koncem června. Snímky zachycující následky přírodní katastrofy patřily – vedle dokumentace pandemie covidu-19 – k častým námětům 27. ročníku soutěže.

Pandemie se promítla i do kategorie Sport, v níž zvítězil loňský vítěz soutěže Czech Press Photo, reportér České tiskové kanceláře (ČTK) Roman Vondrouš. Bodoval se sérií Věrní fanoušci. Ukazuje milovníky fotbalu, kteří v době uzavřených stadionů sledovali zápasy svého oblíbeného klubu Bohemians Praha přes zeď i pomocí přinesených žebříků.

Tornádo

„Tornádo, které zpustošilo obce na jižní Moravě, bylo výrazným tématem roku a do soutěže přišly snímky od mnoha autorů. Tato nečekaná událost byla výzvou pro novináře, fotografy i pro veřejnost. Zejména v tom ohledu, jak citlivě k situaci přistoupit a zaznamenat ji," uvedl předseda poroty Petr Mlch.

OBRAZEM. Praha v dobách koronaviru. Czech Press Photo vyhrál snímek muže v dezinfekční bráně

Číst článek

Porota vybrala fotografii roku, která pochází ze série a zároveň podle Mlcha funguje jako samostatný snímek. „Je trochu jiná než ostatní, je v ní vidět síla přírody, která dokázala vytvořit na fasádě zbořeného domu hrozivé výtvarné dílo,“ míní Mlch.

Vedle série nazvané Zkáza, z níž pochází vítězný snímek a která zvítězila v kategorii Aktualita, obsadilo téma tornádo i třetí místo v téže kategorii. Na snímku Martina Divíška z agentury EPA je zachycen spící hasič, který se rozhodl trochu sil načerpat přímo na ulici před zničenými domy. Za ním pomalu svítá a zřejmě nastává den naplněný zjišťováním škod. Druhé místo v kategorii Aktualita má série téhož autora nazvaná Nepokoje chuligánů kvůli covid opatřením.

Zdravotníci během covidu

V kategorii Reportáž vyhrál Lukáš Bíba z Economie se sérií nazvanou Druhá a třetí vlna, která ukazuje práci zdravotníků v dalším boji s pandemií nemoci covid-19. Ta se promítla i do kategorie Každodenní život, v níž vyhrál David W. Černý z agentury Reuters se sérií Jedna pandemie, jedno město, jeden člověk. Ukazuje v ní pohledy do různých prostředí města, exteriéru i interiéru, kde se vždy pohybuje jedna osamělá postava.

V kategorii Lidé, o kterých se mluví, znovu bodoval Petr Topič z Mafry se sérií Volební kampaň Andreje Babiše. V kategorii Člověk a životní prostředí uspěl reportér ČTK Igor Zehl se snímkem Digitální pohoda, za který získal druhé místo. Na něm odpočívá ošetřovatelka krav s mobilním telefonem v ruce a vleže opřená o ležící krávu.

Pořadatelé už dříve oznámili i držitele zvláštních cen, jednu z nich, cenu pro mladého autora, získal reportér ČTK Ondřej Deml za sérii z olympijských her s názvem Olympijské emoce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme