Obraz od Bowieho koupený za pár dolarů se vydražil v přepočtu za téměř dva miliony korun

Za 108 000 kanadských dolarů (asi 1,87 miliónu korun) se v online aukci vydražil obraz, který vytvořil hudebník David Bowie. Dílo dal do dražby neznámý majitel, který ho koupil za pět kanadských dolarů na charitativním výprodeji, informoval zpravodajský server CNN

Tento článek je více než rok starý.

Ottawa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Bowie

David Bowie | Foto: Sony Music

Portrét nazvaný DHead XLVI je součástí série zhruba 47 obrazů, které Bowie vytvořil v letech 1995 až 1997, uvedl Rob Cowley, prezident společnosti Cowley Abbott, která aukci uspořádala.

Dílo má na zadní straně Bowieho typický podpis a také nálepku s jeho jménem, datem 1997 a popisem obrazu jako „akrylová a počítačová koláž na plátně“. Je tam také značka londýnské rámovací firmy, která tyto práce prováděla pro Bowieho i další slavné hudebníky.

CNN uvedla, že se předpokládalo, že obraz vynese asi 9000 až 12 000 kanadských dolarů, ale tuto částku překonal už v první den prodeje. Než aukční síň uspořádala dražbu, nechala odborníky ověřit pravost obrazu i podpisu. Po Bowieho smrti v roce 2016 trh zaplavily padělky jeho děl, ale tento obraz je podle expertů stoprocentně pravý.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme