Začíná festival Designblok s tématem štěstí. Budou při něm platit omezení kvůli koronaviru

Štěstí – to je muška jenom zlatá, ale také téma letošního ročníku festivalu Designblok. Začíná ve středu a představí se na něm přes dvě stovky českých a zahraničních designérů. Ve svých výstavách a instalacích ukážou, že štěstí může být něco, co si člověk sám vytvoří, nebo i to, co od někoho dostane darem. Návštěvníci mohou na festival přijít jedině po předchozí rezervaci půldenního časového intervalu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dar - Liběna Rochová

Dar - Liběna Rochová | Foto: Johanka Pošová | Zdroj: Designblok

„Dar je krásný slovo, dar je život a dar je i štěstí,“ popisuje pro Radiožurnál módní návrhářka Liběna Rochová název jedné ze svých instalací na letošním festivalu Designblok.

Přehrát

00:00 / 00:00

Začíná festival Designblok s tématem štěstí. Natáčel Jan Dlouhý

„Na jaře jsem věnovala Moravské galerii většinu své tvorby a pan ředitel Jan Pres se rozhodl vystavit na Designbloku pár modelů. Nejsou tam zastoupeny všechny kolekce, co jsem dělala, ale je tam několik zásadních kolekcí z mé tvorby.“

Na výstavě s názvem Dar pracovala se svou dcerou, architektkou Magdalenou Rochovou. Liběna Rochová jako jedna z nejznámějších českých módních návrhářek bude mít na Designbloku ještě jednu instalaci. V ní nepůjde ani tak o módu, jako o světlo.

„Chtěla jsem, aby ten objekt byl lehce spirituální a světelný. Byl mi doporučen vizuální umělec Marek Šilpoch, se kterým na tomto projektu spolupracuji, a je to velký objekt v rytmu dechu. Světlo i vzduch, který bude ze zařízení vycházet, budou evokovat dech, proto název Dech.“

Obě instalace návštěvníci najdou v bývalém klášteře svatého Gabriela na Smíchově. V jeho rajské zahradě bude takzvaná designérie, tedy hlavní výstava festivalu. Letos se ni postarali mladí umělci Eduard Herrmann a Matěj Coufal. Má název Do it yourself, v překladu Udělej si sám, a lidé si tu budou moct složit vlastní lampu.

„Dominantním prvkem, který je v centru dění, je aréna tvoření, kde bude workshop. Nad arénou se bude nacházet velký lustr lift, který se bude dát polohovat. To znamená, že to bude měnit atmosféru v celém prostoru,“ vysvětluje za autorskou dvojici Coufal.

Festival designu a módy Designblok potrvá do neděle a výstavy nabídne i v Uměleckoprůmyslovém muzeu na Starém městě.

Omezení kvůli covidu

Loni Designblok výrazně omezila opatření proti šíření koronaviru, dopadají na něj v menší míře i letos. Po celou dobu Designbloku se bude hlídat kapacita vnitřních prostor a návštěva festivalu je možná až po rezervaci časového slotu, buď dopoledního, nebo odpoledního.

Kromě vstupenky je podmínkou pro vstup do vnitřních prostor nasazený respirátor a také potvrzení o ukončeném očkování proti covidu-19, platný antigenní nebo PCR test nebo potvrzení o prodělané nemoci.

Jan Dlouhý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme