Dívka v modrém se vydražila za téměř 8 milionů. Vyvolávací cenu překročila víc než šestinásobně

Obraz Jana Preislera Dívka v modrém se na nedělní aukci výtvarného umění v Praze prodal za 7,8 milionu korun bez dražební provize. To představuje více než šestinásobek vyvolávací ceny díla. Za cenu 2,9 milionu korun v neděli našlo nového majitele i Zátiší s pomerančem od Emila Filly. Sdělila to mediální zástupkyně pořádající Galerie ART Praha Hana Hikelová.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dívka v modrém Jana Preislera

Dívka v modrém Jana Preislera

Obraz Dívka v modrém patří k vrcholným Preislerovým dílům. Jde o dosud veřejnosti neznámou variantu k jednomu z nejzásadnějších umělcových děl počátku 20. století, obrazu Pohádka z roku 1902. „V nezvykle jemně vypracované olejové malbě malíř takřka impresionisticky zachytil melancholický výraz princezny Pohádky," popisuje obraz aukční katalog. Dílo původně patřilo do sbírky podnikatele a sběratele umění Leo Strasse, který se zasloužil o vznik městské obrazárny v Náchodě. Vyvolávací cena obrazu byla 1,2 milionu korun.

Ukradenou vzácnou bankovku objevili policisté po letech v online aukci, dražila se za miliony

Číst článek

Další vydražený obraz, Zátiší s pomerančem, patří mezi významná komorní díla Emila Filly. Jeden z nejvýznamnějších českých malířů při jeho tvorbě použil příměs písku, která dílu dodává zajímavou plasticitu, uvádí aukční katalog. Obraz pochází ze sbírky Oldřicha Kuby, který se zasloužil o vznik Západočeské galerie v Plzni a v letech 1954 až 1985 byl jejím prvním ředitelem. Do nedělní aukce šlo Fillovo Zátiší s pomerančem za vyvolávací cenu 2,2 milionu bez aukční provize.

Za 1,8 milionu našel nového vlastníka také obraz Rozmluva - Večeře Páně, který na přelomu 30. a 40. let namalovala další významná postava českého moderního malířství, Jan Bauch. Podle posudku kunsthistoričky Rey Michalové obraz patří mezi desítku nejslavnějších a nejvýznamnějších Bauchových děl. Obraz šel do aukce s vyvolávací cenou 550 000 korun.

Za půl druhého milionu korun bez aukční provize se na nedělní aukci v pražském hotelu Hilton prodal také obraz Václava Špály Blatouchy ve džbánu. Milionovou hranici překonalo i další Špálovo dílo, Zátiší z roku 1937. Prodalo se za 1,35 milionu korun. Jen o 40 000 Kč levnější bylo dílo slovenského malíře Martina Benky s názvem Madona (V sliačskom kroji).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme