Drážďanská galerie otevírá výstavu Vermeerových děl. Představí i obraz s dodatečně namalovaným Amorem

Drážďanská Galerie starých mistrů představí začátkem září zrestaurovaný obraz Dívka u okna čtoucí dopis od nizozemského malíře Jana Vermeera, na němž bude po odstranění vrchní vrstvy nově vidět postava Amora domalovaná neznámou osobou. Stane se tak v rámci souhrnné výstavy věnované tomuto baroknímu mistrovi, informovala agentura DPA.

Drážďany Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vermeerův obraz s dodatečně namalovaným Amorem

Vermeerův obraz s dodatečně namalovaným Amorem | Foto: Gemäldegalerie Alte Meister, Staatliche Kunstsammlungen Dresde, Wolfgang Kreische

O postavě Amora (Cupida) na Vermeerově obrazu z konce 50. let 17. století se vědělo od roku 1979, kdy odborníci podrobili plátno analýze za pomoci rentgenových paprsků. V té době se myslelo, že antického boha lásky přimaloval na obraz sám autor.

Když se však v roce 2017 začalo s důkladným restaurováním, experti zjistili, že Amor s lukem a šípy přibyl na obraz cizí rukou, a to nejspíše desítky let po jeho dokončení. Někdy v průběhu v 19. století pak byla postava překryta šedou barvou, kterou restaurátoři poslední dva roky pracně odstraňovali skalpelem pod mikroskopem.

Novou podobu obrazu zveřejnila obrazárna začátkem týdne před zahájením Vermeerovy výstavy, která se bude konat od 10. září do 2. ledna. Celkem na ní bude k vidění 58 děl jednoho z nejvýznamnějších nizozemských malířů 17. století.

Vystaveno bude deset velkých obrazů, které představují necelou třetinu veškerého Vermeerova díla. Dva z nich, včetně Dívky u okna čtoucí dopis, vlastní drážďanská galerie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme