Druhá Kristova freska? Ve Španělsku zfušovali další dílo, obětí mizerného restaurátora se stala socha sv. Jiří

Zásah amatérského restaurátora dostal sochu v kostele svatého Michaela ve španělské Estelle do světových médií. Nová podoba svatého Jiří na koni se stala předmětem kritiky ze strany uměleckých odborníků i uživatelů sociálních sítí. Mnozí ji přitom přirovnávají k fresce Ježíše Krista, jejíž groteskní vzhled obletěl zprávy v roce 2012.

Estella (Španělsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Freska sv. Jiří v Estelle před restaurováním

Freska sv. Jiří v Estelle před restaurováním | Foto: Zarateman | Zdroj: Wikimedia Commons | CC0 1.0,©

Socha ve španělské Estelle, na které je vyobrazeno utkání svatého Jiří s drakem, začala hnědnout. Následkem mizerné restaurátorské práce skončily tváře postavy výrazně růžové a brnění komicky šedé a červené.

Nová podoba svatého Jiří tak obletěla sociální sítě, kde ji uživatelé začali přirovnávat ke 120 let staré fresce Ježíše Krista ze španělské Borjy, která se v roce 2012 dočkala nešťastného restaurátorského zásahu. Kvůli snaze amatérského restauratéra dostalo dílo přezdívku Opičí Ježíš, uvádí CNN.

Své pobouření na sítích vyjádřil také starosta Estelly Koldo Leoz. Lituje, že se město nedostalo do zpráv díky svým významným pamětihodnostem, ale kvůli bídnému zásahu do díla ze 16. století. Podle něj došlo k restaurování bez vědomí zástupců města. Bude údajně konzultovat s odborníky, zda jdou napáchané škody zvrátit.

Případ ale stále může mít pozitivní dohru. Zfušovaná socha svatého Jiří totiž může podobně jako Ježíš z roku 2012 pomoct městu v cestovním ruchu.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme