Fotograf zkoumá, co si vězni žádali jako poslední jídlo: olivu s peckou, kyblík kuřat a koláč na později

Trest smrti je dosud legální ve 31 amerických státech a dalších zemích po celém světě. Souvisí s tím i tradice posledního jídla podle výběru trestaného. Podle fotografa Henryho Hargreavese je tato volba i určitým vhledem do osobnosti člověka. Proto se rozhodl nafotit sérii Poslední jídlo, kterou později vystavoval i pod názvem Žádné přídavky.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Večeře (ilustrační foto)

Večeře (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay

Fotograf jídla Henry Hargreaves nikdy nesouhlasil s existencí nejvyššího trestu. Když se ale v roce 2011 doslechl, že v Texasu upustili od tradice posledního jídla pro vězně čekající na trest smrti, stal se zvykem posedlý.

„Hned jsem se dal do výzkumu, trochu do tématu zabrousil a našel veřejné záznamy posledních jídel. Ti lidé se rázem stali polidštění. Říkal jsem si, jak je silné, že skrz jídlo můžeme najednou ty lidi chápat jako skutečné lidské bytosti," popsal fotograf serveru Business Insider.

Podle Hargreavese nikdy předtím žádná fotografie posledního vězeňského jídla nebyla zveřejněna, a tak není jasné, zda trestanci jedí z porcelánu či z plastových talířů nebo jestli přitom sedí u stolu nebo mají jídlo položené jen tak na klíně. A tak se rozhodl prozkoumat různé varianty.

Poslední jídlo s Pánem prstenů

Například dvaapadesátiletý John Wayne Gacy z Illinois, odsouzený za znásilnění a celkem 33 vražd, si jako své poslední jídlo vyžádal 12 smažených krevet, kyblík kuřete podle originálního receptu KFC, hranolky a půl kila jahod.

Timothy McVeigh z Indiany měl na svém kontě dokonce 168 vražd. Jako své poslední jídlo si přál dva kopečky mátové zmrzliny s kousky čokolády. Vrah Ricky Ray Rector si zase vyžádal steak, smažené kuře, třešňovou limonádu a koláč z vlašských ořechů. Koláč nakonec nechal a dozorci řekl, že si ho „schovává na potom".

Dva grilované sýrové sendviče, kelímek sýru Cottage, kukuřici, zmrzlinu s kousky čokolády, broskvový koláč a ředvičky. To vše si přál Stephen Anderson z Kalifornie, který dostal trest smrti za loupež, přepadení a sedm vražd.

Jedenačtyřicetiletá Teresa Lewis si zase přála smažené kuře, hrášek na másle, jablečný koláč a nápoj Dr Pepper. Angel Nieves Diaz z Floridy naopak nabídku odmítl, a tak dostal regulérní vězeňské jídlo, ale i to nakonec odmítl.

Osmadvacetiletý Victor Feguer, odsouzený za únos a vraždu, si v roce 1963 dopřál jedinou černou olivu s peckou. Ronnie Lee Gardner z Utahu si rozhodl poslední jídlo zpříjemnit filmem. K humru, steaku, jablečnému koláči a vanilkové zmrzlině si nechal pustit trilogii Pána prstenů.

Ted Bundy z Floridy toho na svém kontě taky neměl málo. Odsoudili ho za znásilnění, nekrofilii, útěk z vězení a více než 35 vražd. Bundy si žádné speciální jídlo nevyžádal, a tak dostal tradiční poslední pokrm: steak, vajíčka, smaženou placku z brambor, toast s máslem a marmeládou, mléko a džus.

Hargreaves nyní pracuje na další fotografické sérii, kde dokumentuje večeře takzvaných prepperů, kteří se aktivně připravují na konec světa.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme