Pět nocí ležel na zemi v metru. Nakonec zachytil fotografii, která vyhrála světovou cenu

Fotograf Sam Rowley vyhrál cenu za nejlepší fotku roku v rámci soutěže Wildlife Photographer of the Year 2019. K vítězství mu pomohl jeho poutavý portrét dvou myší, které bojují o jídlo v londýnské stanici metra. Do soutěže, kterou pořádá londýnské Natural History Museum, bylo přihlášeno celkem 48 000 fotografií. Do užšího výběru se pak dostalo jen 25.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítězný snímek fotografa Sama Rowleyho, který zachytil dvě bojující myši v metru

Vítězný snímek fotografa Sama Rowleyho, který zachytil dvě bojující myši v metru | Zdroj: Tisková zpráva Natural History Museum

Podle Sama Rowleyho, autora vítězného snímku, je jeho fotografie populární právě díky své emotivnosti. „Všichni znají myši jako malá zvířata, ale znají je tak, jak jsem je na fotografii zachytil? Doufám, že jsem tím přinesl nové světlo do oblasti fotografie,“ řekl pro cnet.com.

Záběr sice vypadá jako momentka, ale fotograf strávil pět nocí tím, že ležel na zemi ve stanici metra a snažil se zachytit záběry těchto malých obyvatel, až si dojdou pro svou kořist. Samotný souboj pak trval jen několik vteřin.

I přesto, že Rowley nesdělil, na jaké stanici byl snímek pořízen, protože je to podle jeho slov „tajemství fotografa“, prozradil, že se během těchto pěti dní snažil přemýšlet o životě myší, které v metru žijí. 

Myši znají jen tmu

„Tyto myši znají jen neustálý řev vlaků a věčnou tmu. Většina z nich nikdy neviděla denní světlo nebo necítila trávu pod nohama,“ řekl muzeu. 

Sam Rowley aktuálně prodává výtisky svého výherního obrazu. Zároveň trvdí, že plánuje zůstat blízko zvířecí říše. „V příštím roce se chci věnovat i dalším projektům a zachycovat městkou divočinu v Británii i na celém světě.“

Fotka dvou myší, které bojují o potravu, získala celkem 28 tisíc hlasů a stala se vítězem kategorie LUMIX Peoples Choice. Hlavní cenu soutěže vyhrál záběr lišky, která překvapila nepozorného sviště.

Hlavní cenu v soutěži Wildlife Photographer of the Year 2019 vyhrál záběr lišky, která překvapila nepozorného sviště | Zdroj: Natural History Museum

Tereza Fivebrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme