Slavná středověká památka překročí La Manche: Francie půjčí Britům vzácnou tapiserii z Bayeux

Francie zapůjčí Británii vzácnou tapiserii z Bayeux. Bylo by to vůbec poprvé za 950 let, co by vzácné středověké dílo opustilo Francii.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž - Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Znázornění bitvy u Hastingsu na slavné tapisérii.

Znázornění bitvy u Hastingsu na slavné tapisérii. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Podle britského deníku Guardian se zapůjčení tapiserie ve čtvrtek chystá oznámit francouzský prezident Emmanuel Macron během britsko-francouzského summitu.

Tapiserie z Bayeux zobrazuje dobytí Anglie normandským vévodou a pozdějším anglickým králem Vilémem Dobyvatelem po bitvě u Hastingsu z roku 1066.

2000 let starý zlatý důl, který opředla korupce. Rumunsko se hádá o památku UNESCO a o bohatství

Číst článek

Vyšívané plátno je 50 centimetrů vysoké a skoro 70 metrů dlouhé a je zapsáno na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Británie se několikrát pokoušela vyjednat jeho zapůjčení, ale neuspěla ani při devítistém výročí bitvy u Hastingsu. Tapiserie totiž jen velmi výjímečně cestuje i po samotné Francii.

Naposledy byla vystavena v pařížském Louvru po osvobození země od nacistů, předtím ji do francouzské metropole nechal převézt Napoleon Bonaparte.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme