Po 50 letech se vystavuje Kupkův obraz Plochy příčné II. Do aukce jde s vyvolávací cenou 28 milionů

Obraz Františka Kupky Plochy příčné II. jde do aukce 26. května. Dílo nebylo přes 50 let nikde vystaveno a od úterý je možné si ho prohlédnout na předaukční výstavě v pražské Galerii Kodl na Národní třídě.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plochy příčné II byly naposledy k vidění v roce 1968 na velké výstavě ve Valdštejnské jízdárně v Praze. Rodina původního vlastníka, který ho získal v roce 1946, se obrazem nikde nechlubila, takže se potom už nikde neobjevil. Obraz Plochy příčné II. je protějškem k dílu Plochy příčné I., které je v majetku Národní galerie. 

Od symbolismu k abstrakci. Pařížská galerie otevřela výstavu děl malíře Františka Kupky

Číst článek

Kdo si dílo koupí, bude potřebovat na stěně volné místo o velikosti 81 x 63 centimetrů. Nejdřív si ale i musí připravit nejméně skoro 33 milionů korun, 28 milionů je vyvolávací cena, ke které se připočítává dvacetiprocentní provize. 

Předaukční odhad mluví o finální ceně 40 až 60 milionů korun. Osm obrazů Františka Kupky už se v Česku i v zahraničí prodalo za částky přes 40 milionů korun.

Plochy příčné II pochází z roku 1923. Obraz ale navazuje na další díla, kde umělec používal geometrické obrazce, které vytvořil už v letech 1912 až 1913.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme