V Česku padl nový aukční rekord. Kupkovo Divertimento II se prodalo za více než 90 milionů

Na nedělní dražbě výtvarného umění Galerie Kodl padl nový český aukční rekord. Obraz Františka Kupky s názvem Divertimento II se v Praze prodal 75,2 milionu korun, včetně aukční přirážky za něj kupec zaplatí 90,24 milionu korun. Doposud bylo nejdráže prodaným obrazem v tuzemsku plátno Piková dáma od malířky Toyen, které se letos v říjnu prodalo za 78,65 milionu korun včetně aukční přirážky.

Praha (Aktualizováno: 15:31 29. 11. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kupkův obraz Divertimento II drží nový aukční rekord.

Kupkův obraz Divertimento II drží nový aukční rekord. | Foto: Michal Krumphanzl | Zdroj: ČTK

Datum dokončení Kupkova obrazu zůstává nejasné: současní historici umění se přiklání k roku 1935, sám Kupka ale dílo datoval do roku 1938. Plátno je jedním z nejvýznamnějších děl jeho abstraktního období 30. let.

Název evokuje italskou hudební terminologii a označuje odlehčenou či zábavnou instrumentální skladbu: Kupka ve svém k díle k hudbě, kterou obdivoval, mnohokrát odkazuje. Tematicky obraz souvisí s plátnem Divertimento I, které má ve svých sbírkách Guggenheimovo muzeum v New Yorku, a dvojicí obrazů Hot Jazz I a II datovaných do roku 1935, píše ČTK.

Přelomové dílo v tvorbě Toyen. ‚Rekord jsme ale ani ve snu nečekali,‘ říká o Pikové dámě ředitel aukční síně

Číst článek

Na nedělní dražbě se prodal také obraz Theodora Pištěka s názvem Adieu, Guy Moll za 21,2 miliony korun. Stal se tak nejdráže prodaným dílem žijícího autora v Česku.  Vyvolávací cena obrazu byla 15 milionů.

Pištěk obraz podle svých slov maloval skoro čtvrt století. Plátnem vzdal poctu motoristickému sportu, automobilové závody totiž patří k jeho oblíbeným prostředím.

Autor začal s malbou v 80. letech a inspiroval se silným příběhem francouzského automobilového závodníka Guyho Molla. Mladík, který svým talentem ohromil i zakladatele prestižní automobilky Enza Ferrariho, se stal po svém prvním závodě v dubnu 1934 v Monaku okamžitou hvězdou. V pouhých 24 letech ale tragicky zahynul, jak připomíná Galerie Kodl. „Po všem ruchu života se najednou dostane člověk na místo, kde se vše zastaví a už je jenom sám,“ okomentoval obraz Pištěk s tím, že obraz vztáhnul i ke svému vlastnímu životu.

Galerie Kodl v aukci na Žofíně nabízí 250 děl. Kvůli epidemické situaci kolem šíření koronaviru se draží prostřednictvím internetu i po telefonu.

Obraz Adieu, Guy Moll od Theodora Pištěka. | Foto: Václav Šálek | Zdroj: ČTK

gak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme