Od symbolismu k abstrakci. Výstava ve Valdštejnské jízdárně ukazuje i méně známá díla Františka Kupky

Národní galerie v Praze otevřela k oslavě stého výročí vzniku Československa retrospektivu Františka Kupky. Kupka je ve světě nejspíš nejznámějším českým malířem - a tomu odpovídá i množství obrazů, které jsou doslova rozesety po celém světě. Ve Valdštejnské jízdárně jsou nyní i obrazy, které v Česku ještě nikdy nebyly vystaveny.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průřez dílem Františka Kupky ve Valdštejnské jízdárně

Průřez dílem Františka Kupky ve Valdštejnské jízdárně | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

„Po dlouhé době máme v Praze zase zastoupeno celé dílo Františka Kupky – všechny etapy a aspekty jeho tvorby,“ vysvětlila pro Radiožurnál kurátorka výstavy Anna Pravdová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Kateřiny Svátkové přímo z výstavy

Projekt Národní galerie vznikl ve spolupráci Národním muzeem moderního umění v Paříži Centre Pompidou. A ve francouzské metropoli se o Kupkovi od března do července mluvilo hodně, na výstavu v Grand Palais tam dorazilo na 230 tisíc návštěvníků.

 „To je i pro Paříž velmi slušné číslo. Slibujeme si taktéž vysokou návštěvnost z celého regionu střední a středovýchodní Evropy. Kupka skutečně patří mezi zakladatele moderního abstraktního malířství, je to člověk, který propojuje českou tradici s francouzskou,“ popisuje generální ředitel Národní galerie Jiří Fajt.

František Kupka se narodil v roce 1871 v Opočně, podstatnou část života ale strávil právě ve Francii. Jeho světoznámý červenomodrobílý obraz s názvem Amorfa byl vůbec prvním abstraktním dílem na světě, které kdy bylo vystaveno. I ve Valdštejnské jízdárně rozměrnému plátnu patří výjimečné místo.

Františka Kupku v Československu ale před listopadem 1989 znali v podstatě jen odborníci, jak uvádí Anna Pravdová. „Ačkoliv je náš nejznámější malíř ve světě, tak tady se o něm za totalitního režimu nemluvilo, ani nepsalo. Kupka byl jedním ze zakládajících členů skupiny Abstraction-Création, která vznikla začátkem 30. let v Paříži. Tady byl poprvé Kupka oficiálně uznán svými kolegy jako jeden ze zakladatelů abstraktní tvorby.“

Nejúspěšnější výstava posledních let. Nervous Trees Kryštofa Kintery vidělo přes 160 tisíc lidí

Číst článek

Cesta skrze přírodu

František Kupka měl mimořádný záběr v kresbě i malbě. Na výstavě nejsou jen nejznámější abstraktní díla, rád zobrazoval i ženské tělo a přírodu. U ní mu ale nešlo o realistické zpracování.

„Zdůrazňoval, že si myslí, že není třeba realisticky zobrazovat stromy nebo přírodu, když ji krásnější vidí cestou do galerie – to ho nakonec přivedlo k abstraktní tvorbě,“ uvedla kurátorka.

Kurátorka Anna Pravdová napsala i průvodce pražskou výstavou s reprodukcí většiny vystavených obrazů. Ve spolupráci s francouzskými kolegy pak čeští odborníci na Františka Kupku vydali i českou verzi katalogu. Výstava bude ve Valdštejnské jízdárně do druhé poloviny ledna příštího roku.

Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme