‚Ve jménu koho, ve jménu čeho‘, nová expozice Františka Mertla v Paříži odsuzuje násilí a konflikty

Svá díla vystavoval v nejprestižnějších galeriích ve Spojených státech, Německu, Japonsku i ve Francii. Včera slavnostně otevřel výstavu v pařížské centrále organizace UNESCO. Řeč je o českém umělci Františku Mertlovi, který je ve Francii známý pod uměleckým jménem - Franta. Expozice s názvem „Ve jménu koho, ve jménu čeho“ odsuzuje násilí i minulé a současné války ve světě.

Tento článek je více než rok starý.

Od stálého zpravodaje Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Dnes na Ukrajině miliony lidí hledají kus země, kde je mír. Lituji, že člověk ani v této době není schopen řešit otázky jinak než válečnou akcí,“ říká František Mertl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž zpravodaje Českého rozhlasu ve Francii.

Válka vpadla i do jeho života. Narodil se v roce 1930 v Třebíči, jeho otec bojoval u francouzského města Dunkerque a prošel celou Evropu. Matku vyslýchalo gestapo.

„U nás bylo gestapo velmi často a hledalo otce. Ten by býval skončil v koncentračním táboře jako jeden z prvních,“ popisuje umělec..

Františkův otec se ale domů po válce vrátil. Jeho synovi bylo tehdy už patnáct let. „Sovětský svaz nám sliboval velké přátelství a pomoc. Pak se to ale změnilo a spíš nás dusil,“ míní.

Františku Mertlovi se díky otcovým kontaktům podařilo v druhé polovině padesátých let vycestovat na studijní pobyt do Itálie, kde poznal svou manželku. Jacqueline za ním přijela do Prahy. Byla několikrát zatčená a po celou dobu je sledovala STB.

Manželka Františka Mertla Jacqueline | Foto: Martin Balucha | Zdroj: Český rozhlas

„Jeden policista nás všude sledoval. Pamatuji si, že měl noviny a byl nám neustále v patách. Máme jednu fotografii s manželem na Karově mostě a za námi je tenhle policista. To bylo velmi nepříjemné,“ vzpomíná manželka známého českého umělce Jacqueline.

František Mertl emigroval do Francie koncem padesátých let. Ve své tvorbě se vždy zajímal o člověka v různých podobách i činnostech – popisuje jeden z obrazů kurátor výstavy Christian Noorbergen. „Tohle je volání o pomoc. Jako kdyby existoval propad mezi tím, co vytvářejí média a těmi hrůzami, které se dějí ve světě. Myslím, že malba dokáže víc než média, protože je trvalejší,“ dodává.

„Snaží se pomoct lidem v jejich bolestech, když procházejí válkami a musejí opustit svou zemi a svůj domov. V jeho díle je humanismus a moudrost. Má důvěru v lidi, ale zároveň si uvědomuje, že jsme nepoučitelní,“ oceňuje lékařka Cosette sílu Frantových děl.

Do Paříže přijel i starosta Třebíče Pavel Pacal. „Na mistra Frantu jsme hrdí. Klobouk dolů za to, co ve svém nelehkém životě dokázal. Velmi stál o to mít výstavu v sídle UNESCO,“ říká.

Výstava českého umělce Františka Mertla bude v pařížském sídle UNESCO až do pátého dubna.

Kurátor výstavy Christian Noorbergen | Foto: Martin Balucha | Zdroj: Český rozhlas

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme