Rekonstrukce trvající 10 let. Nástropní malbu v Klášteře Chotěšov zachránilo rozřezání na 638 dílů

Jednou z velkých nástropních maleb v západních Čechách je freska v konventu Kláštera Chotěšov. Nádherná malba byla značně poničena a následně velmi zajímavým způsobem zachráněna.

Fotogalerie Plzeň Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Malba se nachází nad schodištěm konventu

Malba se nachází nad schodištěm konventu | Foto: Kateřina Dobrovolná | Zdroj: Český rozhlas

Klášter Chotěšov založený ve 13. století byl určen ženám premonstrátkám. Z let 1754 až 1756 se dochovala velká nástropní malba v konventu kláštera nad hlavním schodištěm od autora Františka Julia Luxe.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náročná rekonstrukce fresky trvala 10 let a vyšla na 8 milionů korun. Poslechněte si víc

Malba znázorňuje sen Jákobův o nanebevstoupení řádu. „V jednom rohu malby můžeme vidět samotného Jákoba, který spí,“ popsal člen Spolku Klášter Chotěšov Jiří Poslední.

Okolo Jákoba jsou andělé, kteří schází ze schodiště. „To hlavní reálné schodiště, po kterém sem přicházíme, je na malbě prodlouženo ve schodiště nebeské,“ dodal.

V boční části malby se nachází další schodiště, ze kterého sbíhá anděl a zve řádovou sestru, aby také nastoupila na cestu do nebe. Na fresce je dále znázorněna velká sestava sester, které jdou po schodech nahoru. Všechny se těší, až přijdou na středobod malby, kde stojí anděl s loutnou. Jejich cesta končí u Boha, který je už očekává a vítá.

„Smyslem celé malby je, že se máme chovat a žít tak, abychom směli odejít do nebe,“ poznamenal člen spolku.

Malba se opravovala ojedinělým způsobem

V roce 1990 byla malba ve velice špatném stavu. Zavěšení malby, které bylo a dodnes je dřevěné, chytlo dřevomorku. Rozhodlo se tedy, že celá malba bude sejmuta.

„Je to systém transferu, který se dělá tím způsobem, že se malba zakryje ochranným plátnem. Na něj se tužkou rozkreslí jednotlivé díly, na které se to následně rozřeže,“ vysvětlil Poslední.

Nástropní freska v Chotěšově byla rozřezána na úctyhodných 638 dílů. Dva roky následně zabralo vše k sobě opět nalepit a sesadit. Celá rekonstrukce trvala 10 let a vyšla na osm milionů korun.

Kateřina Dobrovolná, Iva Štěpánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme