V Českých Budějovicích vystavují originály Warhola, Rembrandta i Dürera. K vidění jsou jen jeden den

Galerie D9 pořádá v úterý v Českých Budějovicích mimořádnou jednodenní výstavu. Lidé tak mohou vidět originály Rembrandta, Toyen, Albrechta Dürera a dalších světoznámých malířů.

Tento článek je více než rok starý.

Český budějovice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autoportrét Rembrandta z roku 1639

Autoportrét Rembrandta z roku 1639 | Zdroj: Profimedia

V galerii D9 bylo hned od rána živo. Na výstavu zpočátku chodili především studenti výtvarných oborů Jihočeské univerzity, postupně ale přibývali i návštěvníci mimo školní prostředí. Někteří studenti zmiňovali, že jde o unikátní příležitostí vidět díla, o kterých se učí ve škole.

Abstraktní obraz visel v galeriích 75 let vzhůru nohama. Ani teď ho kurátoři nenarovnají

Číst článek

V kolekci je přes dvacet děl. Hlavním lákadlem je autoportrét Rembrandta z roku 1639. „Tento autoportrét je velmi významný a je dobře poznatelné, že jde o originál. Lidé si mohou všimnout, že pasparta kolem leptu je mírně zašpiněná. Je to přesně tak, jak to Rembrandt dělával. A samozřejmě můžeme v levém horním rohu vidět i jeho signaturu,“ popisuje pro Radiožurnál kurátorka Zuzana Duchková.

K vidění jsou ale také dvě mědirytiny Albrechta Dürera zobrazující Adama a Evu a mořského netvora unášejícího princeznu. A také slavné Campbellovy polévky Andyho Warhola, díla Bohumila Kubišty, Toyen, Jaroslava Róny, Vladimíra Boudníka nebo Olbrama Zoubka.

Přípravy výstavy, kterou galerie D9 slaví své desáté výročí, trvaly přibližně rok. Tehdy zástupci galerie začali oslovovat soukromé sběratele.

Výstava s názvem Jen jeden den je přístupná v ulici Dukelská do úterních 17.00. Následně organizátoři pokřtí katalog k desátému výročí galerie.

Petr Kubát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme