Historie fakulty novinářů v obrazech. Podívejte se, jak ji zachytila zesnulá pedagožka Alena Lábová

Minulý týden zemřela Alena Lábová, fotografka a pedagožka katedry žurnalistiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Oblíbená vyučující ovlivnila několik generací českých novinářů, kteří chodili na její semináře fotografie. Lábová zároveň dokumentovala stěžejní okamžiky fakulty žurnalistiky i její nástupkyně fakulty sociálních věd, například bouřlivé dění v roce 1989. Jako vzpomínku na výraznou postavu školy publikujeme výběr ze snímků.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotografie fakulta sociálních věd vystavila k 20. narozeninám, Lábová na nich zachytila důležité události fakulty – stávku studentů v roce 1989, vzácné domácí i zahraniční návštěvy. Léta ale také fotila pedagogy fakulty, výuku studentů i akce školy.  

PhDr. Alena Lábová, Ph.D.

  • fotografka a vyučující dlouhodobě působící na katedře žurnalistiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy
  • na fakultě působila už od 70. let
  • přednášela o historii, teorii, etice a praxi novinářské fotografie
  • napsala řadu publikací o fotografii
  • nevěnovala se však pouze teorii, sama fotila, například dění na fakultě

„Díky ní máme zaznamenány historické okamžiky roku 1989 i vývoj fakulty v mimořádné kvalitě. To, čím si ale získala generace studentek a studentů, byla její schopnost využít vše, co uměla a znala, ve výuce a vytvořit nesmírně zajímavé přednášky i kreativní semináře, při kterých velmi přátelsky, ale naprosto nekompromisně hodnotila naše práce. Kromě fotek jsme často diskutovali také o politice, literatuře, společnosti, Alena měla obrovský rozhled, vedla nás k tomu, abychom na sobě všestranně pracovali,“ napsala o Lábové děkanka FSV Alice Němcová Tejkalová.

Alena Lábová studentům přednášela o teorii, praxi a etice fotografie. Byla autorkou řady důležitých publikací o fotografii. Zemřela minulý týden v úterý.

„Fakulta sociálních věd ztrácí jednu ze svých dobrých duší. Přední českou odbornici na novinářskou fotografii, mimořádnou a inspirativní pedagožku, neuvěřitelně silnou a šarmantní ženu, která navzdory své drobné konstituci dokázala desetiletí překonávat zdravotní obtíže se (sebe)ironickým humorem, ze kterého nám méně odolným zůstával rozum stát,“ napsala Tejkalová.

Pohřeb proběhne v pátek 15. února 2019 ve 14.15 v krematoriu v Praze v Motole.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme