Hitlerův obraz koupil na blešáku za 75 centů. Teď ho jeho dcera darovala ústavu, který studuje holokaust

Nizozemský ústav pro studium války, holokaustu a genocidy získal unikátní akvarel namalovaný s velkou pravděpodobností nacistickým diktátorem Adolfem Hitlerem. Informuje o tom nizozemský list De Volkskrant. Obraz ústavu darovala majitelka, která si přála zůstat v anonymitě.

Tento článek je více než rok starý.

Amsterdam Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podpis pod obrazem Adolfa Hitlera

Podpis pod obrazem Adolfa Hitlera | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Dílo majitelka před tím nabídla dvěma aukčním domům, ty ale obraz odmítly. Podle nizozemského deníku je na obrazu Hitlerův podpis a jedná se nejspíš o originál.

'Jsme v demokracii, kde můžeme cokoliv.' Nakladatelství dál prodává trika s Hitlerem

Číst článek

Původní majitelka zdědila obraz po otci. Ten dílo koupil na bleším trhu za 75 centů a netušil, kdo je autorem. Až doma si všiml podpisu v dolní části a obraz ze strachu odložil. Doma ho nechtěla mít ani jeho dcera.

Podle ředitele ústavu Franka van Vreeho je dobré, že obraz, na kterém je namalována vídeňská věž, se nedraží na akcích nacistických památek.  

Adolf Hitler se v mládí neúspěšně pokoušel stát umělcem. Mimo jiné se i živil prodejem malovaných pohlednic. Podle nizozemského ústavu zhotovil dva až tři tisíce kusů.

null

null

Barbora Maxová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme