Desetiletí ho považovali za kopii. Na bruselské radnici visel zapomenutý originál vlámského mistra

Po celá desetiletí visel na jedné z bruselských radnic starý obraz Svatá rodina, všemi považovaný za kopii. Nedávná odborná analýza však zjistila, že se jedná o originál a zároveň nejstarší variantu tohoto námětu, kterou vlámský malíř Jacob Jordaens, Rubensův žák, namaloval.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obraz vlámského malíře Jacoba Jordaense, Rubensova žáka

Obraz vlámského malíře Jacoba Jordaense, Rubensova žáka | Zdroj: Královský institut pro kulturní dědictví

Nález oznámil belgický Královský institut pro kulturní dědictví, který obraz zkoumal při inventarizaci kulturních památek bruselské čtvrti Saint-Gilles. K přesnému určení stáří obrazu použili metodu dendrochronologie, která se používá pro určení stáří dřeva.

Mít sochy co nejčistší, nebo se stopami stáří? Řešíme filozofický problém, říká restaurátor

Číst článek

Obraz vznikl v roce 1617 nebo 1618, když bylo Jordaensovi pouhých 25 let. Dřevo ze stejného stromu pro své obrazy použil také Anthony Van Dyck, taktéž žák Rubense, u nějž v ateliéru se oba malíři učili ve stejné době.

Po restaurování, na konci roku 2021, bude podle institutu obraz vystaven v Královském muzeu umění v Bruselu, kde bude významným dílkem jedné z nejrozsáhlejších sbírek Jordaense na světě.

Obraz vznikl v roce 1617 nebo 1618, když bylo Jordaensovi pouhých 25 let. | Zdroj: Královský institut pro kulturní dědictví

Stejný námět Jordaens použil na několika obrazech, ten bruselský je z nich nejstarší. Novější varianty visí na zdech Metropolitního muzea v New Yorku, v Ermitáži v Petrohradě nebo v Mnichově.

Vlámský malíř a rytec Jacob Jordaens, spolu s Rubensem a van Dyckem třetí slavná osobnost vlámského umění 17. století, patřil k prvním severským umělcům, jež ovlivnil zakladatel italského barokního realismu Caravaggio.

Antverpský malíř se po Rubensově smrti stal jedním z nejvyhledávanějších evropských umělců. Jordaens maloval hlavně oltářní a mytologické obrazy, portréty a žánrové výjevy. Mimo závěsných obrazů vytvářel i návrhy na tapisérie a nástěnné malby.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme