Jan Amos Komenský a jeho svět. Výstava o učiteli národů se otevírá čtyři měsíce po zahájení

Od roku 2019 probíhá v Česku série akcí, které mají připomínat 350. výročí úmrtí Jana Amose Komenského. K významným událostem ho zařadilo také UNESCO. Součástí oslav je i výstava Comenius 1592–1670 v Jízdárně Pražského hradu. Brány měla otevřít už v prosinci, kvůli pandemii ji ale návštěvníci mohli poprvé vidět před dvěma dny. Expozice podle její spoluautorky Lenky Stolárové „propojuje tradiční témata s novými badatelskými perspektivami“.

Tento článek je více než rok starý.

Fotogalerie Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstava je rozdělená do šesti částí a na ploše přes 1300 čtverečních metrů se tady představuje na 500 exponátů zapůjčených od osmi desítek veřejných muzeí i soukromých majitelů v Česku, Nizozemsku, Německu, Polsku a Rakousku.

Víkendové termíny výstavy Sluneční králové jsou téměř vyprodané. Otevírají se i další muzea a galerie

Číst článek

První části se zaměřují na historické souvislosti a reálie. Další oddíl podle spoluautorky výstavy Lenky Stolárové přináší „kontrast“ a ukazuje Evropu jako kulturní místo a prostor pro intelektuální komunikaci.

Na konci výstavy se pak návštěvníci mohou seznámit s tím, jaký význam mělo dílo jednoho z nejznámějších českých myslitelů v dalších staletích po jeho smrti. Nechybí ani Komenského malířské a sochařské podobizny. K nim patří i monumentální obraz od Alfonse Muchy nazvaný Poslední dny Jana Amose Komenského, který patří do cyklu Slovanská epopej.

A Polsko navíc vůbec poprvé kvůli výstavě opustila unikátní kolekce památek na exilovou Jednotu bratrskou v Lešně, která zahrnuje mešní kalichy, liturgické konvice a textilie.

Návštěvníci si také mohou vyzkoušet své dovednosti na zhmotnělé Orbis Pictus, tedy univerzální učebnici a slovníku, který Komenský sepsal. Celou expozici si pak mohou prohlédnout až do 31. května. Podrobnosti o dosud nejrozsáhlejší expozici na komeniologické téma najdete také na Comenius2020.cz a na Hrad.cz.

dok Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme