Ve věku 89 let zemřel výtvarník Jean-Jacques Sempé, ilustrátor dobrodružství Malého Mikuláše

Ve věku 89 let ve čtvrtek zemřel francouzský výtvarník - zejména kreslíř a karikaturista Jean-Jacques Sempé. Proslavily ho zejména ilustrace dobrodružství Malého Mikuláše a humorné kresby pro tisk. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na umělcovu ženu.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž (Aktualizováno: 23:18 11. 8. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jean-Jacques Sempé

Jean-Jacques Sempé | Zdroj: Profimedia

„Výtvarník Jean-Jacques Sempé zemřel pokojně večer 11. srpna v 89 letech ve svém letním sídle, obklopen manželkou a blízkými přáteli,“ uvedl v prohlášení pro AFP jeho životopisec a přítel Marc Lecarpentier.

Sempé, který se narodil 17. srpna 1932 ve francouzském Bordeaux, zkrášlil svými obrázky desítky knih a jeho kresby se objevovaly v prestižních listech, jako je The New Yorker, Paris Match či L'Express. Čeští čtenáři ale budou jeho jméno mít navždy spojené s příběhy neposedného Mikuláše, kterému Sempé vdechl život jako začínající umělec v polovině padesátých let. Knížečky, které vytvořil spolu s Reném Goscinnym, ale dobře znají i jinde ve světě.

Zemřel Jiří Šalamoun, autorovi výtvarné podoby Maxipsa Fíka bylo 86 let

Číst článek

„Když jsme ve čtyřiadvaceti začínali, byli jsme šťastní, že máme vůbec nějakou práci. Zprvu jsme příběhy dělali pro malý provinční deník,“ vzpomínal před lety na návštěvě pražského veletrhu Svět knihy Sempé na zrození malého Mikuláše a jeho přátel s tím, že pro něj už je to celé dávná historie. Trvalo totiž přes deset let, než se několik útlých knížek, ve kterých jeho kresby s nezaměnitelným půvabem zachycují Francii padesátých let, objevilo na pultech knihkupectví.

Na dráhu ilustrátora se přitom Jean-Jacques Sempé dal vlastně náhodou. „Jako mladík jsem pracoval v továrně na žárovky, pak přišla vojna, a když jsem se vrátil, dlouho jsem nemohl najít práci. Abych nezešílel, začal jsem kreslit a pokoušel se vnutit své kresby do nejrůznějších časopisů,“ vzpomínal na dobu, kdy mu bylo devatenáct let a teprve hledal svůj strohý, ale na první pohled rozeznatelný styl. Jak sám říká, příliš talentu nepobral, svůj úspěch si musel odpracovat.

Ke knížkám o Mikulášovi choval později jejich spoluautor - který měl z partičky nejradši šprta Celestýna, otloukánka třídy - spíš rezervovaný vztah. „Pro mě mají stejný význam jako kterákoliv jiná kniha,“ řekl jednou ilustrátor.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme