Neopatrná žena poklepala na ‚balónkového psa‘. Socha za téměř milion korun se roztříštila na kusy

Neopatrná návštěvnice uměleckého festivalu v Miami zničila v týdnu jednu ze známých soch „balónkového psa“ od amerického tvůrce Jeffa Koonse. Nechtěně ji shodila na zem. Hodnota sochy se odhaduje na 42 tisíc dolarů, tedy asi 930 tisíc korun. Informoval o tom v neděli server Business Insider.

Tento článek je více než rok starý.

Miami Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedna ze soch „balónkového psa“ od amerického tvůrce Jeffa Koonse

Jedna ze soch „balónkového psa“ od amerického tvůrce Jeffa Koonse | Foto: Justin Ng/Avalon | Zdroj: Profimedia

Sběratelka umění si prohlížela vystavené předměty, když ji napadlo poklepat na Koonsovo dílo, které pak spadlo ze stojanu a roztříštilo se na kousky. Podle jednoho z přítomných umělců si žena možná nebyla jistá, jestli socha není skutečně nafukovacím balónkem, a chtěla to vyzkoušet, popsal Business Insider.

Nové valentýnské dílo britského umělce Banksyho upozorňuje na násilí na ženách

Číst článek

Zvuk tříštícího se objektu na místo přilákal řadu návštěvníků, kteří nevěděli, jestli rozbití díla není součástí nějaké performance. Organizátoři festivalu uvedli, že ženě neopatrnost prominou, protože „balónkový pes“ byl pojištěn.

Koons, jehož díla se prodávají i za desítky milionů dolarů, je kontroverzní umělec, kterého někteří kritici označují za mistra kýče. Je považován za představitele neo-popu nebo post-popu.

Osmašedesátiletý autor však jakékoli pokusy o kategorizaci svého díla odmítá a především popírá, že by jeho práce měly jakýkoli skrytý význam.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme