Muž, který kreslil skalpelem. Ve věku 78 let zemřel galerista a publicista Jiří Hůla

Ve věku 78 let zemřel v pátek výtvarník, básník, publicista a kurátor Jiří Hůla. ČTK to v sobotu sdělila jeho dcera Galina Miklínová. Hůla v 80. letech otevřel se svým bratrem v Kostelci nad Černými lesy Galerii H. Založil také Archiv výtvarného umění a informační systém abART, dnes zřejmě největší sbírku dokumentů o současném českém a slovenském výtvarném umění.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Hůla

Výtvarník, básník, publicista a kurátor mnoha výstav Jiří Hůla zemřel ve věku 78 let | Foto: Zdeněk Matoušek | Zdroj: ČTK

Jiří Hůla se narodil 7. června 1944 v Praze. V letech 1961 až 1966 absolvoval Univerzitu Palackého v Olomouci. Jeho výtvarná tvorba se pohybuje na pomezí poezie, teorie informace a výtvarného umění.

Od roku 1962 psal experimentální texty, zabýval se variacemi, kombinacemi a permutacemi slov, písmen a znaků. Výrazové prostředky brzy omezil na typy psacího stroje.

Galerie pro letošek chystají retrospektivu Jiřího Sopka, výstavu sester Válových nebo Markéty Othové

Číst článek

Zabývá se redukcí a manipulacemi s texty, třeba se sonetem Arthura Rimbauda Samohlásky, popisoval nalezené obrázky – střihy, plány, reprodukce z novin a časopisů, uvádí o něm zmíněná databáze abART.

Na přelomu 70. a 80. let se věnoval počítačové grafice, vymyslel počítačové generované písmo, objevil či rozvinul několik netradičních výtvarných technik, například kresbu skalpelem.

V roce 1983 otevřel se Zdenkem Hůlou v rodinném domě v Kostelci nad Černými lesy Galerii H, ve které se v letech 1983 až 1989 uskutečnilo několik desítek výstav.

Jako kurátor připravil desítky výstav, coby publicista uveřejnil stovky článků, recenzí, rozhovorů. V roce 1984 založil Archiv výtvarného umění, dnes zřejmě největší sbírku katalogů, pozvánek, plakátů, knih, časopisů, textů, výstřižků, fotografií, diapozitivů atp. o současném českém a slovenském výtvarném umění, řádově statisíce jednotek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme