Za minulého režimu ateliér mít nemohl.
Dnes velikán Jiří Kovanda tvoří doma v obývacím pokoji


PRAHA — Dlouhodobě se drží v žebříčku nejvýznamnějších českých umělců, znají ho ale víc v zahraničí než doma. Jiří Kovanda představil serveru iROZHLAS.cz svůj ateliér: přední český výtvarník tvoří v obývacím pokoji svého bytu. „Zvykl jsem si na to,“ říká s tím, že nápady ho často chytají při cestě vlakem. Další díl seriálu virtuálních prohlídek ateliérů nabízí pohled do Kovandovy umělecké kuchyně.

Praha

„Nebyl jsem vystudovaný umělec a neměl jsem žádný glejt na to, že bych mohl být umělec. Tak jsem si zvykl pracovat bez ateliéru. Nevím, co je příčina a co důsledek. Myslím ale, že je to celé propletené,“ vzpomíná Kovanda na dobu minulého režimu. Jak vysvětluje, právě to je důvodem, proč dnes sedíme v jeho pražském bytě: obývacím pokoji a ateliéru zároveň.

V průběhu času a své práce Kovanda zjistil, že pro tvorbu ani zvláštní prostory nepotřebuje. Nedělal velké věci, nepracoval s náročnými materiály ani ničím, co by bylo řemeslně pracné.

Jiří Kovanda tvoří doma v obývacím pokoji. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Kovanda, který se už čtyři roky drží na prvním místě žebříčku nejvýznamnějších českých umělců J&T Banka Art Index, se podle svých slov soustředí na jednoduché věci, recyklaci různých materiálů, pracuje s performancí nebo instalací na konkrétních místech. A když po revoluci ateliér mít mohl, už nebyl třeba.

A ačkoli nedokáže posoudit, nakolik to pro něj bylo omezující, nemít ateliér vidí spíše jako výhodu. „Vedlo mě to k tomu, dělat věci určitého typu a vlastně překonat nějakou překážku. Nedělat to, co se člověku zrovna zlíbí, ale vycházet z toho, co je k dispozici a naučit se vycházet s tím, co máte a nevymýšlet si nerealizovatelné věci,“ popisuje Kovanda.

Pro virtuální prohlídku chytněte a posouvejte kurzorem:

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Umělec Jiří Kovanda. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Umělec Jiří Kovanda. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Pro nápady a podněty u sebe Kovanda nosí notýsek. Když někam jede, bere si ho sebou, doma ho má u postele. Nejvíce ho pak využívá při cestách vlakem.

„To je ideální místo. Jedete, koukáte se do krajiny, je to soustředěnější způsob prožívání času. Já to mám docela rád,“ říká Kovanda a dodává, že k práci má raději klidnější místa.

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Virtuální prohlídka místa, kde tvoří Jiří Kovanda. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Virtuální prohlídka místa, kde tvoří Jiří Kovanda. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Kdo je Jiří Kovanda?

Jiří Kovanda se narodil 1. května 1953 v Praze. Podle Centra pro současné umění Praha se k výtvarnému umění dostal v 15 letech. S ohledem na kontext doby se místo politiky ve své tvorbě orientoval na mezilidské vztahy. Podle webu od přelomu 70. a 80. let přechází od performance k instalacím, poté vzniká několik jeho obrazů malovaných akrylem. Kromě České republiky vystavoval samostatně například ve Španělsku, Rakousku, Nizozemsku, Slovensku či Polsku. Například před třemi lety se mu dostalo pozornosti, když na sklo londýnské Tate Modern napsal výzvu k polibku a přes sklo se poté líbal s anonymními lidmi.

Všechny díly virtuálních prohlídek: