Choreograf Kylián se stal členem prestižní Akademie krásných umění v Paříži. Jako třetí Čech

Choreograf Jiří Kylián byl ve středu odpoledne oficiálně uveden do křesla Akademie krásných umění v Paříži. Je teprve třetím, a zároveň jediným žijícím Čechem na tomto místě od založení akademie v roce 1816. Do křesla Akademie krásných umění v Paříži naposledy usedl Čech před více než sto lety.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český choreograf Jiří Kylián byl 13. března 2019 ve Francouzském institutu v Paříži slavnostně uveden do křesla Akademie krásných umění. Na snímku pózuje před institutem v akademickém obleku a s mečem.

Český choreograf Jiří Kylián byl 13. března 2019 ve Francouzském institutu v Paříži slavnostně uveden do křesla Akademie krásných umění. Na snímku pózuje před institutem v akademickém obleku a s mečem. | Foto: Tereza Nováková | Zdroj: ČTK

Slavnostní ceremonie se odehrála v 15.30 v kupoli Francouzského institutu, který sídlí v centru Paříže, a jehož součástí je Akademie krásných umění. Kupole institutu pochází z bývalé kaple ze 17. století, tedy z doby, kdy v této budově sídlila škola s internátem. Je to místo určené právě pro slavnostní příležitosti. 

Choreograf Jiří Kylián se stal členem Francouzské akademie. Cizince přijímá jen výjimečně

Číst článek

Speciální frak a meč

V rámci příprav na inauguraci si Jiří Kylián musel nechat ušít speciální frak podle norem, které předepisuje akademie. Jedná se o frak z černého plátna, vyšívaný tmavě zeleným hedvábím, ke kterému je přidán klobouk ozdobený černým pštrosím peřím. Tento oděv je symbolem akademie od roku 1801 a navrhl ho architekt Jean-François Chalgrin.

Druhým, neméně podstatným symbolem, je meč, který byl ukován pro Jiřího Kyliána přímo na míru. Rukojeť má symbolizovat profesi, ale také ideály a filozofii obsaženou v díle a práci nově zvoleného člena.

Jiří Kylián si zvolil rukojeť ve tvaru tanečnice, která je inspirována soškou nalezenou v Egyptě, jejíž stáří archeologové odhadují na více než 5 tisíc let.

Český úspěch na Berlinale. Krátký snímek Plody mraků dostal prestižní cenu

Číst článek

Ceremonie je plně v gesci členů Akademie krásných umění a doprovázela živá barokní hudba v podání ansámblu les Arts Florissant, který dirigoval William Christie. I on je členem akademie.

Má svou vlastní kategorii

Kvůli Kyliánovi přidala Akademie krásných umění do svých řad novou kategorii, a to právě choreografii. Znamená to, že dojde ke zviditelnění nejen slavného choreografa a jeho práce, ale také oboru samotného. Kylián se zase vstupem do Akademie zavazuje, že svůj obor, a nejen ten, bude nyní po celém světě hrdě reprezentovat a podporovat.

Prvním českým členem Akademie krásných umění se v roce 1835 stal hudebník Antonín Rejcha. O šest desítek let později malíř Václav Brožík. Pro Jiřího Kyliána toto není první ocenění jeho práce - již dříve vystupoval například ve Stuttgartském baletu, vedl Nizozemské taneční divadlo a jeho balet Sinfonietta zná skoro celá Evropa.

Veronika Jošková Štefanová, mat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme