Zemřel Jiří Šalamoun, autorovi výtvarné podoby Maxipsa Fíka bylo 86 let

Ve věku 86 let zemřel ve čtvrtek výtvarník, ilustrátor a dlouholetý vedoucí ateliéru ilustrace a knižní grafiky na pražské UMPRUM Jiří Šalamoun. Informaci deníku Blest potvrdila Radiožurnálu Šalamounova právní zástupkyně Markéta Vaňková. Do povědomí několika generací se ilustrátor zapsal především jako autor výtvarné podoby Maxipsa Fíka.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Grafik, výtvarník a ilustrátor Jiří Šalamoun zemřel ve věku 86 let

Grafik, výtvarník a ilustrátor Jiří Šalamoun zemřel ve věku 86 let | Zdroj: Profimedia

Zprávu o úmrtí ilustrátora uvedl Blesk s odkazem na Šalamounovu partnerku.

Jiří Šalamoun platí za jednoho z nejvýznamnějších českých ilustrátorů druhé poloviny 20. století. Kresbami, pro které je typická hravost, výrazová zkratka a sarkasmus, ozdobil knihy světových autorů jako Kronika Pickwickova klubu, Poslední Mohykán, Pan Tau a tisíc zázraků, Tracyho tygr nebo Tolkienův Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky.

Pro děti vytvořil nezapomenutelnou postavu mluvícího Maxipsa Fíka, kterého vídaly v kreslených příbězích v režii Václava Bedřicha.

Šalamoun byl výtvarníkem i řady dalších animovaných filmů, vytvořil desítky volných litografií a plakátů. Vydal také dvě sbírky básní a jednu sbírku záznamů snů.

Maxipes Fík slaví 40. narozeniny výstavou v pražské Ville Pellé

Číst článek

Šalamoun se narodil v roce 1935 v Praze, vystudoval grafiku na Akademii výtvarných umění v Praze a Vysokou školu grafiky a knižního umění v Lipsku. Jako pedagog vyučoval v Americe i v Evropě. Čtrnáct let vedl Ateliér ilustrace a grafiky na pražské UMPRUM.

Byl držitelem mnoha českých a zahraničních ocenění za knižní ilustrace. Šalamoun knihy nejen ilustroval, ale také graficky upravoval a vytvářel plakáty k filmům nebo divadelním představením.

Loni velkou výstavu děl Jiřího Šalamouna hostilo Muzeum Kampa.

Zemřel Jiří Šalamoun, král kresby a ilustrace. Rest in power, chief.

11:33 – 01. 04. 2022

12 102

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme