Josef Koudelka o fotkách ze srpna 1968: Už jsem schopný se na ně dívat bez emocí

Sovětské tanky v pražských ulicích. Slavné fotky Josefa Koudelky ze srpna 1968 vystavují na festivalu v Bretani. K vidění budou tři měsíce. Světoznámý umělec nechal všechny své snímky zvětšit do formátu, v jakém ještě nikdy nebyly vystavené. A umístil je venku tak, aby je mohli vidět skutečně všichni. „To období je tak silné, že se na něj zapomenout nedá. A je nutné, aby se na to nezapomnělo,“ říká fotograf.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Koudelka, Návraty, Uměleckoprůmyslové museum

Fotograf Josef Koudelka | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iRozhlas

„Takovou výstavu jsem ještě nikdy nedělal, což byl i hlavní důvod, proč jsem s ní souhlasil. Mě to samého překvapilo, když jsem tam přišel. Pochopitelně, že jsem se podílel na té instalaci a koncepci,“ vysvětlil pro Radiožurnál Koudelka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s fotografem Josefem Koudelkou

„Také rozhodlo, že jsem se sešel s člověkem, který to organizuje. Jmenuje se Cyril (ředitel festivalu Cyril Drouhet – pozn. red.). Ten přišel s mojí knížkou a říkal, že je to jeho oblíbená a že by ji chtěl celou ukázat včetně vybraných textů,“ dodal.

Sám Koudelka se si až do teď neuměl představit, jak takový koncept funguje. „Až když jsem tam přišel a viděl jsem to, tak si myslím, že to funguje výborně,“ řekl.

„Už jsem schopný se na ně dívat bez jakýchkoli emocí. Spíš mě zajímá, jak na ně reagují lidé a to je velice zajímavé. Může to být v různých zemích i obdobích různé. Pochopitelně poprvé to bylo v Praze, nebo poprvé, když jsem se přiznal k autorství těch fotografií, což bylo v Londýně v roce 1984. Bylo to v době, když můj tatínek už umřel a moje maminka řekla, že už ji nic nemůžou udělat, tak ať to ukážu,“ doplnil.

‚Nejslavnější neznámý‘

Rok po invazi Josef Koudelka emigroval a získal exil v Anglii. Za sérii fotografií ze srpna 1968 obdržel v roce 1970 Zlatou medaili Roberta Capy. „Říkalo se o mně, že jsem ten nejslavnější neznámý fotograf. Řada lidí mi říkala, že mě určitě mrzí, že jsem se k nim nemohl přihlásit,“ vzpomínal fotograf.

Josef Koudelka o srpnu '68: Fotil jsem okamžik, kdy jsme se chovali jako jeden národ

Číst článek

„Mě to ale vůbec nemrzelo. Naopak byl jsem rád, že komunisté nemohli říct, že jsem se stal známý díky fotografiím z invaze, což pro ně bylo něco proti socialistické Československé republice. Stal jsem se známý s něčím jiným,“ vysvětlil.

Mezi Koudelkovy nejznámější cykly patří Exily a Cikáni. Za fotožurnalistu se přesto nepovažuje. „Před nedávnem jsem se setkal s jedním novinářem, který říkal: ‚Co bychom my věděli o invazi v Praze v roce 1968, kdyby neexistovali fotky Josefa Koudelky?‘ To období je tak silné, že se na něj zapomenout nedá. A je nutné, aby se na to nezapomnělo,“ popisoval.

Fotografie ze srpnové invaze z roku 1968 se staly podle vyjádření podle ředitele festivalu Cyrila Drouheta symbolem boje za svobodu a lidství.

Marie Sýkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme