Obraz Josefa Lady v aukci: Štědrý večer se prodal za 1,6 milionu korun

Obraz Josefa Lady Štědrý večer se na úterní aukci v Praze prodal za 1,61 milionu korun včetně aukční přirážky. Výjev, který ozdobil titulní stránku vánočního čísla časopisu Slovíčko v roce 1935, šel do dražby s vyvolávací cenou 550 tisíc korun. Informoval o tom Albert Trnka, výkonný ředitel společnosti European Arts, která galerijní aukci výtvarného umění pořádala.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obraz Štědrý večer od Josefa Lady se na aukci prodal za 1,6 milionu korun

Obraz Štědrý večer od Josefa Lady se na aukci prodal za 1,6 milionu korun | Zdroj: European Arts

Nové majitele našlo i všech 86 děl slavného ilustrátora Zdeňka Buriana. Nejdražší z Burianových obrazů se stal olej Dobrý bílý muž z Lambarene zachycující lékaře Alberta Schweitzera, za kterého sběratel zaplatil i s provizí 533 200 korun. Vyvolávací cena byla přitom 40 tisíc korun.

Dramatický skok zaznamenal Burianův kvaš nazvaný Na palubě (Meč od admirála). Začínal na částce 9000 korun, cena se vyšplhala na 190 tisíc korun plus aukční přirážka 24 procent, dodal Trnka.

Po Ladově Štědrém večeru se druhou nejdražší položkou dnešní aukce stal obraz Carla Spitzwega Odpočinek v táboře, za který kupec zaplatil včetně přirážky 1,054 milionu korun. Za stejnou částku se vydražil olej Rudolfa Kremličky Krajina s mostem. Aukce nabídla 160 položek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme