Kalendárium z orloje zmizelo, restaurátoři vrátí ikonické hodiny do původního stavu

Staroměstský orloj bude dočasně bez kalendária, nahradí ho tapeta. Astronomické hodiny ve čtvrtek začali rozebírat restaurátoři, kteří je vrátí do původního stavu. Jde o vůbec první poválečný zásah do této památky.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělníci specializované firmy nejdříve pracovali uvnitř orloje, kalendárium bylo nutné zezadu demontovat a pomalu sundat. Na své původní místo se už nevrátí, restaurátoři během příštího roku vyrobí jeho přesnou repliku podle originálu z 19. století.

Orloj pak chtějí restaurátoři vrátit do jeho původního historického stavu.
Po opravě jej budou znovu pohánět dřevěné bubny s konopnými lany, zatím hodináři využívali modernější systém ozubených kovových koleček.

Při opravách nahradí kalendárium jenom fotografická tapeta, astronomické hodiny zatím budou fungovat dál. Kvůli lešení a pracím na budově bude od 1. června nepřístupná staroměstská věž. Znovu se otevře až na začátku příštího roku.

Ludmila Křesťanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme